Hacka löken och fräs hälften av den i olja. Blanda älgfärsen med ägg, crème fraîche och den frästa löken.
Smula den torkade svampen (eller hacka den syltade) och lägg i blandningen. Rör ner de rårörda lingonen och krydda med salt och peppar.
Forma 12 järpar med hjälp av en fuktig sked och rentvättad handflata. Vira sedan varje järpe i en skiva bacon. Stek järparna på medelvärme i en stekpanna utan extra fett. Kom ihåg att rulla på dem då och då! Järparna kan stekas färdigt i stekpannan eller i ugnen på 175 grader när de har fått färg.
Hacka ostronskivlingen och låt den fräsa i stekpanna med resten av den hackade löken i lite olja. Se till så att vätskan från svampen dunstar. Krydda med salt, peppar och rosmarin och blanda sedan allt med keson i en bunke.
Servera järparna med en klick av svampkeson tillsammans med till exempel kokt potatis.