Älgfärsjärpar

Älgfärsjärpar
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Malin Söderström
Malin Söderström

Älgfärsjärpar

14 ingredienser

50 min

Järpar känns lyxigt och tillsammans med bacon får de ett riktigt lyft. Ett härligt höstrecept med mustig svampsmak.

Ingredienser

portioner
  • 750 g älgfärs
  • 2 ägg
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 gul lök
  • 1 msk torkad svamp [eller 1/2 dl syltad svamp]
  • 2 msk rårörda lingon
  • 12 skivor bacon
  • 150 g ostronskivling (eller annan svamp)
  • olja, att steka i
  • 0,5 tsk rosmarin, finhackad
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 1 förp cottage cheese
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Hacka löken och fräs hälften av den i olja. Blanda älgfärsen med ägg, crème fraîche och den frästa löken.
  2. Smula den torkade svampen (eller hacka den syltade) och lägg i blandningen. Rör ner de rårörda lingonen och krydda med salt och peppar.
  3. Forma 12 järpar med hjälp av en fuktig sked och rentvättad handflata. Vira sedan varje järpe i en skiva bacon. Stek järparna på medelvärme i en stekpanna utan extra fett. Kom ihåg att rulla på dem då och då! Järparna kan stekas färdigt i stekpannan eller i ugnen på 175 grader när de har fått färg.
  4. Hacka ostronskivlingen och låt den fräsa i stekpanna med resten av den hackade löken i lite olja. Se till så att vätskan från svampen dunstar. Krydda med salt, peppar och rosmarin och blanda sedan allt med keson i en bunke.
  5. Servera järparna med en klick av svampkeson tillsammans med till exempel kokt potatis.