Älgfärsjärpar

50 min
4
Älgfärsjärpar
Foto: Fredrik Sandin Carlson
50 min
4

Du behöver

  • 750 g älgfärs
  • 2 st ägg
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 st lök
  • 1 msk torkad svamp, eller 1/2 dl syltad svamp
  • 2 msk rårörda lingon
  • 12 skivor bacon
  • 150 g ostronskivling eller annan svamp
  • olja att steka i
  • 0,5 tsk finhackad rosmarin
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 burk keso
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Hacka löken och fräs hälften av den i olja. Blanda älgfärsen med ägg, crème fraîche och den frästa löken.
  2. Smula den torkade svampen (eller hacka den syltade) och lägg i blandningen. Rör ner de rårörda lingonen och krydda med salt och peppar.
  3. Forma 12 järpar med hjälp av en fuktig sked och rentvättad handflata. Vira sedan varje järpe i en skiva bacon. Stek järparna på medelvärme i en stekpanna utan extra fett. Kom ihåg att rulla på dem då och då! Järparna kan stekas färdigt i stekpannan eller i ugnen på 175 grader när de har fått färg.
  4. Hacka ostronskivlingen och låt den fräsa i stekpanna med resten av den hackade löken i lite olja. Se till så att vätskan från svampen dunstar. Krydda med salt, peppar och rosmarin och blanda sedan allt med keson i en bunke.
  5. Servera järparna med en klick av svampkeson tillsammans med till exempel kokt potatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept