Fyra sorters kakor

Kafferep
Foto: Joel Wåreus
Malin Landqvist - porträtt
Malin Landqvist - porträtt

Fyra sorters kakor

16 ingredienser

Finska pinnar, mini-jitterbuggare, toscapinnar och schackrutor. Möra, spröda småkakor. Hela den här satsen räcker till ca 150 kakor. Välj att göra ett par olika, eller prova alla sorter. Recept ur boken Svenska kakor och desserter

Malin Landqvist bakade även

Påskdessert på burk

Mandelflarn med bär

Ingredienser

Grunddeg, 150 småkakor

  • 1 l vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 550 g smör, rumstempererat
  • 3 äggulor (spara äggvitorna till pensling)
  • ev 0,5 dl vatten

Finska pinnar

  • äggvita
  • pärlsocker
  • sötmandel, hackad

Mini-jitterbuggare

  • äggvita
  • strösocker

Toscapinnar

  • 90 g smör
  • 0,8 dl strösocker
  • 3,5 msk honung
  • 1,75 msk vetemjöl
  • 90 g mandelspån

Schackrutor

  • 1,75 msk kakao

Gör så här

Grunddeg, i degassistent

  1. Lägg alla ingredienser utom vattnet i degskålen. 7/4
  2. Arbeta ihop till en deg.
  3. Tillsätt lite vatten i taget om degen inte går ihop. Det ska bli en smidig, lättarbetad deg.
  4. Låt degen vila ca 30 minuter i kyl.

Grunddeg, för hand

  1. Häll ut mjölet på arbetsbänken.
  2. Gör en grop i mitten och tillsätt socker och smör.
  3. Nyp ihop till smulor.
  4. Tillsätt äggulor och arbeta ihop till en deg.
  5. Tillsätt eventuellt lite vatten och följ i övrigt receptet ovan.

Finska pinnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rulla ut ungefär 1/4 av grunddegen till en rulle i ungefär ett fingers tjocklek.
  3. Pensla med lätt uppvispad äggvita och strö över pärlsocker och hackad sötmandel.
  4. Skär ut pinnar och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Mini-jitterbuggare

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kavla ut 1/4 av grunddegen till en stor rektangel mellan två smörpapper.
  3. Dra bort det övre pappret.
  4. Vispa 2 äggvitor riktigt hårt.
  5. Tillsätt 1, 75 dl socker och vispa tills smeten är fast och blank.
  6. Bred ut hälften av marängsmeten på mördegen.
  7. Rulla ihop från långsida till långsida, det går lättast att med hjälp av det undre pappret försiktigt putta på, på samma vis som när man rullar ihop en rulltårta.
  8. Lägg rullen i frysen ca 30 minuter.
  9. Skär den i 1.5 cm breda skivor och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt.
  10. Grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter.
  11. Låt svalna på plåten.
  12. Gör gärna några smarriga maränger av resterande smet!

Toscapinnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kavla ut ca 1/4 av grunddegen till en stor rektangel.
  3. Gör en toscasmet. Lägg bakplåtspapper i en ugnssäker form.
  4. Smält smöret i en kastrull.
  5. Vispa i socker, honung och mjöl och låt det tjockna under omrörning någon minut.
  6. Tillsätt mandeln.
  7. Fördela smeten på degen och grädda mitt i ugnen, 15–20 minuter tills den har guldgul färg. Passa noga mot slutet så att den inte bränns!
  8. Låt svalna.
  9. Halvera kakan på längden och skär den sedan i ca 20 pinnar.

Schackrutor

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Dela 1/4 av grunddegen i 2 jämnstora bitar.
  3. Arbeta in kakao i den ena degen.
  4. Rulla ut var och en av degbitarna till två jämnlånga rullar i ca ett lillfingers tjocklek.
  5. Lägg ihop de fyra rullarna till en längd.
  6. Skär ut ca 7 mm breda skivor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
  7. Grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.
  8. Den som är riktigt pillig gör 9 supersmala längder och lägger ihop dem varannan vit, varannan brun 3x3 till en längd. Gör som ovan men skär dem i tunnare skivor och minska därför gräddningstiden något.