Skånska pepparkakor

2 dagar
Från Nyhetsmorgon
Jul

Smakrika skånska pepparkakor med den rätta konsistensen. Jättegoda att äta med ost och smör på.

24 november 2014
Visa mer
2 dagar

Du behöver

  • 1250 g vetemjöl
  • 10 g kanel, nymalen
  • 2 g kardemumma
  • 8 g kryddnejlika
  • 8 g torkad ingefära
  • 9 dl ljus sirap
  • 12 g pottaska
  • 50 g vatten
  • 12,5 g bikarbonat
  • 50 g vatten
  • 15 g hjorthornssalt
  • 50 g vatten
  • mjölk, till pensling
  • olja, till plåten

Gör så här

  1. Dag 1
    Blanda vetemjöl och kryddorna. Tillsätt sirap och blanda.
  2. Lös upp pottaska, bikarbonat och hjorthornsalt i respektive vattenmängd, häll det i bunken och knåda till en deg.
  3. Lägg degen på inoljad plåt över natten.
  4. Dag 2
    Kavla ut degen 1 cm tjock och stick ut tefatstora kakor och lägg på bakplåtpapper. Pensla med mjölk för att få bättre glans.
  5. Sätt ugnen på 180 grader och grädda pepparkakorna gyllenbruna, i ca 12-14 minuter. Låt kakorna sedan svalna på galler.
  6. Förvara i kyl eller frys.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept