Råg- och linfröbräck

Från Nyhetsmorgon

Härliga råg- och linfröbräck till buffén eller smörebröd.

Får du inte tag på extra bagerivetemjöl går det lika bra med vetemjöl special. Eller gå in på ditt närmsta bageri och fråga om du får köpa lite av dem.

Om du inte har deg från källafranska tar du 100 g mjöl och 40 g vatten, blandar ihop - gör det gärna dagen innan!

Här hittar du Magnus

smörrebröd

,

knäckebröd

,

källarfranska

och

grundrecept på surdeg

.

17 februari 2011
Visa mer

Du behöver

Dag 1

  • 200 g vatten, kokande
  • 100 g råg, klippt
  • 100 g linfrön
  • 50 g havregryn

Dag 2

  • 200 g vatten
  • 100 g vit deg från tex källarfransk-baket
  • 300 g extra bageri vetemjöl
  • 140 g rågmjöl, fint
  • 100 g brödsirap, ca 3/4 dl
  • 100 g rågsurdeg (har du ej surdeg ta 50 g grovt rågmjöl, 50 g vatten)
  • 30 g jäst
  • 12 g salt
  • 5 g fänkålsfrö
  • 5 g kummin, hel
  • vatten till pensling
  • linfrön

Gör så här

  1. Dag 1, på kvällen
    Koka vatten och slå över fröblandningen dag 1, på kvällen.
  2. Dag 2
    Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl.
  3. Låt sedan vila 60 minuter.
  4. Sätt ugnen på 230 grader.
  5. Kavla ut degen ca 10 mm tjock.
  6. Skär sedan upp i längder, ca 4 cm gånger 8 cm.
  7. Pensla med vatten och doppa i linfrö.
  8. Bakas sedan ca 12 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept