Ölbröd på drav med rostad dinkel och dill

1 dygn
Från Nyhetsmorgon

Underbart bröd smaksatt med mörk öl, fänkål och dinkel. Passar extra bra på kräftskivan!

Drav är en biprodukt vid ölframställning. Utgångsmaterialet är ett sädesslag, oftast korn.

9 augusti 2014
Visa mer
1 dygn

Du behöver

  • 600 g Kellvar (öl från Barlingbo bryggeri på Gotland (mörk rökig öl))
  • 500 g vetemjöl
  • 400 g dinkelmjöl
  • 500 g surdeg på dinkelmjöl
  • 30 g salt
  • 20 g fänkålsdill
  • 200 g drav
  • 6 g fänkål

Gör så här

  1. Rosta dinkelmjöl i grillen med rökspån i ca 30 minuter under omrörning.
  2. Blanda öl, vetemjöl och dinkelmjöl, låt stå i 1 timme.
  3. Tillsätt därefter surdeg och salt blanda i 2-3 minuter. Därefter tillsätter du drav, dill och fänkål.
  4. Låt jäsa i 1,5 timme.
  5. Forma som bröd (ca 500 g vardera) och låt jäsa över natten.
  6. Grädda i 250 grader i ca 25-30 minuter. Servera med god färskost och massor av kräftor.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept