Magnus vita surdeg, grundrecept

Magnus vita surdeg, grundrecept
Foto: Magnus Johansson
Från Nyhetsmorgon

En surdeg behöver startas fem dagar innan brödbaket. Men har du väl startat en lever den länge om du tar väl hand om den.

Rågsurdeg
Använd helt enkelt rågmjöl istället. Den kommer att bli mer fast i konsistensen.

Här hittar du ett par recept

Levin på tre sätt


Fougasse


Bacon- och lökbröd


17 februari 2011
Visa mer

Du behöver

Steg 1

  • 1 st äpple
  • 100 g vatten, 35 gradigt
  • 200 g durumvetemjöl

Steg 2

  • 200 g vatten
  • 200 g durumvetemjöl

Gör så här

  1. Dag 1-3, steg 1
    Råriv ett äpple och blanda det med 100 gram 35 gradigt vatten och 200 gram durumvetemjöl.
  2. Häll blandningen i en glasburk med lock.
  3. Ställ burken med locket lite på glänt vid en varm plats.
  4. Låt burken stå i 3 dagar. Skaka din surdeg morgon och kväll.
  5. Dag 4, steg 2
    Friska surdegen genom att fylla på med lika delar vatten och mjöl.
  6. Rör om och låt stå ytterligare en dag.
  7. Dag 5
    Friska surdegen genom att fylla på med lika delar vatten och mjöl.
  8. Nu har du en färdig surdeg som ska förvaras i kylskåp tills det är dags att baka med den.
  9. Dagen innan baket
    Dagen innan ska degen friskas genom att åter igen tillsätta lika delar vatten och mjöl. Och viktigt är då att surdegen är aktiv.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept