Konditorns semlor

Konditorns semlor
Foto: Scanpix
Från Nyhetsmorgon

En gammal klassiker som semlor måste man bara prova att baka. För de hembakade blir väl ändå godast?

Får du inte tag på extra bagerivetemjöl går det lika bra med vetemjöl special. Eller gå in på ditt närmsta bageri och fråga om du får köpa lite av dem. Använd gärna ekologiska ingredienser så smakar semlorna extra bra.

8 februari 2016
Visa mer

Du behöver

Fördeg

  • 500 g mjölk
  • 500 g extra bagerivetemjöl
  • 40 g jäst
  • 10 g kardemumma

Deg, resten

  • 200 g socker
  • 20 g havssalt
  • 500 g extra bagerivetemjöl
  • 200 g smör, rumstempererat

Fyllning

  • 200 g mandel från Valencia
  • 250 g råsocker
  • 200 g vaniljkräm
  • 5 g kardemumma
  • 0,5 vaniljstång, fröna

Servering

  • 1 l vispgrädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Lägg mandlarna till fyllningen i mycket kallt vatten över natten.
  2. Fördeg
    Allt blandas väl i ca 5 minuter.
  3. Låt ligga i ca 30-40 minuter till första bubblan.
  4. Deg, fortsättning
    Tillsätt socker, salt och mjöl.
  5. Knåda degen i ca 15 minuter.
  6. Tillsätt sedan det rumstempererade smöret och blanda in ca 5 minuter.
  7. Låt degen vila ca 1 timme.
  8. Väg bullarna, ca 70 gram/styck, forma dem runda.
  9. Låt sedan bullarna jäsa ca 3,5 timmar under duk.
  10. Baka sedan i 210 grader i ca 10 minuter.
  11. Fyllning
    Mixa blötlagda mandlar och råsocker i en mixer till mandelmassa (eller använd 500 g färdig mandelmassa) därefter tillsätts vaniljkräm och kardemumma samt vaniljstång och blanda väl, så inga klumpar bildas.
  12. Klipp upp ett hål i bullen.
  13. Spritsa sedan i mandelfyllning.
  14. Servering
    Vispa 1 liter grädde.
  15. Spritsa sedan vispad grädde på bullen och toppa med lock. Sikta florsocker på bullen.
    Serveras direkt gott, gott.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept