Jitterbugg

Jitterbugg
Foto: TV4
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Jitterbugg

9 ingredienser

Dessa kakor är bakade helt utan vetemjöl, inget vitt socker, inga nötter eller mandel samt på laktosfritt smör.

Vill du förbereda kan du ha rullen i frysen över natten men ta då ut den och lägg i kyl 1 timme innan du skär upp och bakar av. Väl plastad kan rullen ligga upp till 1 månad i frysen**.

Fler kakor utan vetemjöl, socker, nötter och laktos**

Fraglité med frysta hallon

Vanilj- och citron sockerkaka

Ingredienser

Mördeg

  • 160 g laktosfritt smör, rumstempererat
  • 240 g majsstärkelse
  • 240 g potatismjöl
  • 1 g hjorthornssalt
  • 20 g honung, fast, svensk
  • 1 g salt
  • 20 g äggula

maräng

  • 100 g äggvita
  • 180 g honung

Gör så här

Mördeg

  1. Se till att smöret är rumsvarmt.
  2. Blanda sedan alla ingredienserna i blandare med degkrok.
  3. Täck sedan med plast och ställ kallt i kylen.

Maräng

  1. Vispa äggvita och honung i vattenbad till 50 grader.
  2. Häll i vispkittel och vispa kall.

Kakor

  1. Kavla ut mördegen 2 mm tjock.
  2. Stryk ut marängen i ett jämnt lager på mördegen
  3. Rulla sedan ihop som en rulltårta och frys in 15-20 minuter.
  4. Sätt ugnen på 180 grader.
  5. Skär upp 3 cm tjocka bitar och sätt av på plåt.
  6. Baka i 8-10 minuter.
  7. Lufta ugnen med jämna mellanrum under de sista 5 minuterna av bakningen.