Gustav Adolfsbakelse

Gustav Adolfsbakelse
Foto: TV4
1

Du behöver

Chokladbotten

  • 50 g mjukt smör
  • 40 g socker
  • 50 g mörk choklad, ca 70%
  • 40 g ägg
  • 15 g vetemjöl

Hallontryffel

  • 40 g hallonpuré
  • 20 g osaltat smör
  • 30 g socker
  • 15 g grädde
  • 45 g ljus choklad
  • 45 g mörk choklad, 70%

Mjölkchokladmousse

  • 30 g grädde
  • 70 g ljus choklad
  • 25 g socker
  • 10 g vatten
  • 0,5 st ägg (15 gram)
  • 1 st äggula (20 gram)
  • 100 g grädde, lättvispad

Gör så här

  1. Chokladbotten
    Blandas i nämd ordning i blandare med vinge.
  2. Fylles i en kapselplåt (plåt med extra höga kanter runtom) och strykes jämn.
  3. Bakas i 200 grader cirka 10 minuter, låt svalna.
  4. Hallontryffel
    Koka upp ingredienserna.
  5. Mixa blandningen slät med stavmixer.
  6. När tryffeln är 30 grader slås den över chokladbotten och sättes i frysen.
  7. Mjölkchokladmousse
    Koka upp grädden och slå över den ljusa chokladen.
  8. Socker, vatten, ägg och äggula värms till 85 grader under ständig vispning.Vispa sedan äggvispet kallt.
  9. Montering
    Blanda samman chokladblandningen, äggvispet och den lätt vispade grädden. Stryk sedan moussen slät i kapseln och frys sedan in på nytt.
  10. Skär sedan upp i bakelsestorlek.
  11. Dekorera med ett hallon och ät på Gustav Adolfsdagen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept