Butterkaka med vaniljkräm och hallon

Magnus Johansson

Butterkaka med vaniljkräm och hallon

14 ingredienser

En saftig butterkaka med smak av hallon.

Ingredienser

Vetedeg

  • 500 g mjölk
  • 1050 g vetemjöl
  • 40 g jäst
  • 150 g strösocker
  • 15 g salt
  • 200 g smör

vaniljkräm

  • 500 g mjölk
  • 100 g rörsocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 100 g äggula
  • 30 g majsstärkelse
  • frysta hallon

glasyr

  • 50 g äggvita
  • ca 150 g florsocker

Gör så här

Vetedeg

  1. Blanda kall mjölk, 500 g vetemjöl och jäst.
  2. Blandas väl och låt jäsa till första bubblan - ca 45 minuter.
  3. Tillsätt sedan 550 g vetemjöl, socker, salt och blanda till en elastisk deg ca 15 minuter (denna är degen är nu styv/hård).
  4. Blanda i smöret klickvis och arbeta degen ca 10 minuter till och låt vila.

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölk,vaniljstång och hälften av råsockret
  2. Andra hälften av råsockret, äggula och maizena vispas ihop lätt
  3. Häll mjölkblandningen över äggulevispet och häll tillbaka i kastrullen kokas sedan till en kräm.
  4. Häll ut på ett bleck och låt svalna lägg plast på och in i kyl
  5. Kavla sedan ut degen ca 3 mm tjock och stryk ut krämen rullas sedan ihop som en rulltårta och kubba /skär upp i önskad storlek och lägg i en ring.
  6. Låt jäsa med blöt handduk i ca 3-4 timmar (eller i jässkåp ca 1,5 timme 35 grader).
  7. Penslas med uppvispat ägg , spritsa ned vaniljkräm i mitten på snäckan och lite frysta hallon.
  8. Bakas sedan i 190 grader ca 12-14 minuter

Glasyr

  1. Separera äggvita och tillsätt florsocker till en lagom krämig konsistens (ca 150 g) och vispa väl.
  2. Fyll i spritspåse och spritsa på butterkakan.