Brysselkex, syltkakor, nötkakor

Från Nyhetsmorgon
Jul

Tre sorters småkakor på en grunddeg. Brysselkex rullade i apelsin-, kanel- och ingefärssocker. Nötkakor rullade i pistage. Enkla syltkakor med valfri sylt.

14 december 2014
Visa mer

Du behöver

Grunddeg

  • 80 g florsocker
  • 20 g vaniljsocker
  • 300 g gårdsmör
  • 400 g vetemjöl
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk kardemumma

Brysselkex

  • 100 g råsocker
  • 0,5 apelsin, rasp av
  • 1 msk kanel
  • 1 msk ingefära

Syltkakor

  • valfri god sylt

Nötkakor

  • 100 g pistagemandel
  • nötter efter smak, t ex valnötter eller mandel.

Gör så här

  1. Grunddeg
    Ta fram smöret så det är rumstemperat. Blanda samtliga ingredienser till en smidig deg. Rulla ut till längder och ställ i kyl.
  2. Brysselkex
    Blanda ett socker på råsocker, rasp av apelsin, kanel samt ingefära. Pensla sedan längderna med vatten och rulla i sockret. Skär kakorna i 0,5 cm tjocka skivor och baka i 190 grader, ca 10 minuter.
  3. Syltkakor
    Skär kakorna i 0,5 cm tjocka skivor och lägg en klick valfri sylt i mitten. Baka i 190 grader, ca 10 minuter.
  4. Nötkakor
    Mixa pistagemandel och pensla längderna med vatten och rulla i pistagemandeln. Toppa kakorna md lite valnötter, mandel och/eller andra nötter. Baka i 190 grader, ca 10 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept