Baka semlor på karlsbaderdeg

Baka semlor på karlsbaderdeg
Foto: TV4
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Baka semlor på karlsbaderdeg

25 ingredienser

Baka egna semlor till fettisdagen med Magnus Johanssons recept på vanlig semla med fördeg och på kalsbadersemla.

Varianter på fyllning:
Vaniljkräm och citron
Mandel citron
Lakrits
Choklad

Ingredienser

Karlsbadersemla - Fördeg

  • 375 g vetemjöl
  • 25 g strösocker
  • 250 g mjölk
  • 50 g jäst

Bortgörning

  • 700 g fördeg
  • 55 g strösocker
  • 10 g salt
  • 80 g äggula
  • 200 g mjölk
  • 500 g vetemjöl
  • 125 g smör

Semla - fördeg

  • 500 g mjölk
  • 500 g bagerivetemjöl
  • 40 g jäst
  • 10 g kardemumma

Resten av degen

  • 200 g strösocker
  • 20 g salt
  • 500 g bagerivetemjöl
  • 200 g smör, rumstempererat

Fyllning

  • 500 g mandelmassa
  • 200 g vaniljkräm
  • 5 g kardemumma
  • 0,5 vaniljstång, fröna av

Till servering

  • 1 l vispgrädde
  • florsocker

Gör så här

Karlsbadersemla - fördeg

  1. Alla ingredienserna blandas väl i ca 5 minuter. Låt sedan degen ligga i ca 30-40 minuter till första bubblan.

Karlspadersemla - deg

  1. Tillsätt socker, salt, äggula, mjölk och mjöl i fördegen. Knåda sedan degen i ca 15 minuter.
  2. Tillsätt sedan det rumstempererade smöret och blanda in ca 5 minuter. Låt degen vila ca 1 timme.
  3. Väg bullarna, ca 10 gram/styck, forma dem runda. Låt sedan bullarna jäsa ca 3,5 timmar under duk. Baka sedan i 210 grader i ca 5 minuter.

Semla - fördeg

  1. Allt blandas väl i ca 5 minuter. Låt ligga i ca 30-40 minuter till första bubblan.

Semla - deg

  1. Tillsätt socker, salt och mjöl. Knåda degen i ca 15 minuter. Tillsätt sedan det rumstempererade smöret och blanda in ca 5 minuter. Låt degen vila ca 1 timme.
  2. Väg bullarna, ca 10 gram/styck, forma dem runda. Låt sedan bullarna jäsa ca 3,5 timmar under duk.
  3. Baka sedan i 210 grader i ca 5 minuter.

Fyllning

  1. Blanda väl, så inga klumpar bildas. Klipp upp ett hål i bullen. Spritsa sedan i mandelfyllning.
  2. Vispa 1 liter grädde. Spritsa sedan vispad grädde på bullen och toppa med lock. Sikta florsocker på bullen.