Baka semlor på karlsbaderdeg

Baka semlor på karlsbaderdeg
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

Baka egna semlor till fettisdagen med Magnus Johanssons recept på vanlig semla med fördeg och på kalsbadersemla.

Varianter på fyllning:
Vaniljkräm och citron
Mandel citron
Lakrits
Choklad

4 mars 2014
Visa mer

Du behöver

Kalsbadersemla - Fördeg

  • 375 g vetemjöl
  • 25 g socker
  • 250 g mjölk
  • 50 g jäst

Bortgörning

  • 700 g fördeg
  • 55 g socker
  • 10 g salt
  • 80 g äggula
  • 200 g mjölk
  • 500 g vetemjöl
  • 125 g smör

Semla - fördeg

  • 500 g mjölk
  • 500 g bagerivetemjöl
  • 40 g jäst
  • 10 g kardemumma

Resten av degen

  • 200 g socker
  • 20 g salt
  • 500 g bagerivetemjöl
  • 200 g rumstempererat smör

Fyllning

  • 500 g mandelmassa
  • 200 g vaniljkräm
  • 5 g kardemumma
  • 0,5 vaniljstång, fröna av

Till servering

  • 1 l vispgrädde
  • Florsocker

Gör så här

  1. Kalsbadersemla - fördeg
    Alla ingredienserna blandas väl i ca 5 minuter. Låt sedan degen ligga i ca 30-40 minuter till första bubblan.
  2. Kalspadersemla - deg
    Tillsätt socker, salt och mjöl i fördegen. Knåda sedan degen i ca 15 minuter.
  3. Tillsätt sedan det rumstempererade smöret och blanda in ca 5 minuter. Låt degen vila ca 1 timme.
  4. Väg bullarna, ca 10 gram/styck, forma dem runda. Låt sedan bullarna jäsa ca 3,5 timmar under duk. Baka sedan i 210 grader i ca 5 minuter.
  5. Semla - fördeg
    Allt blandas väl i ca 5 minuter. Låt ligga i ca 30-40 minuter till första bubblan.
  6. Semla - deg
    Tillsätt socker, salt och mjöl. Knåda degen i ca 15 minuter. Tillsätt sedan det rumstempererade smöret och blanda in ca 5 minuter. Låt degen vila ca 1 timme.
  7. Väg bullarna, ca 10 gram/styck, forma dem runda. Låt sedan bullarna jäsa ca 3,5 timmar under duk.
  8. Baka sedan i 210 grader i ca 5 minuter.
  9. Fyllning
    Blanda väl, så inga klumpar bildas. Klipp upp ett hål i bullen. Spritsa sedan i mandelfyllning.
  10. Vispa 1 liter grädde. Spritsa sedan vispad grädde på bullen och toppa med lock. Sikta florsocker på bullen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept