Äppel- och smördegslåda

4

Du behöver

Deg

  • 500 g mjöl
  • 50 g smör, smält
  • 200 g vatten
  • 5 g salt

Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 3-4 msk calvados

På toppen

  • 5 st äpplen, Transparant blance
  • kanel
  • Socker

Serveras med

  • vaniljsås

Gör så här

  1. Deg
    400 gr smör körs till en smidig deg.
  2. Kyl i 1 timme.
  3. Kavla sedan, 3 gånger 3 slag kavlas.
  4. Låt vila i kyl ca 2 timmar.
  5. Kavlas sedan ut degen tills den är ca 5 mm tunn.
  6. Skär ut avlånga längder, 10 cm långa och 5 cm breda i smördegen.
  7. Pensla med ägg.
  8. Fyllning
    Riv mandelmassa på ett rivjärn.
  9. Blanda i calvadosen lite pö om pö så inga klumpar bildas.
  10. Spritsa sedan mandelmassa i mitten på smördegen.
  11. Äpple
    Skala och kärna ur 5 äpplen.
  12. Dela på hälften och skär sedan i tjocka skivor.
  13. Lägg äpplet på mandelmassan, se till att äpplena ligger tajt, lite omlott.
  14. Blanda lite kanel och socker.
  15. Strö ovanpå äpplet.
  16. Lägg sedan äpplena på en bakplåt och baka i 190 grader ca 10-12 minuter tills smördegen är riktigt gyllenbrun och fin.
  17. Serveras med vaniljsås, gott...
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept