Vetebröd

Vetebröd
Foto: Madeleine Tell

Du behöver

Deg

  • 700 g mjölk
  • 120 g jäst
  • 250 g socker
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 24 g kardemumma
  • 16 g salt
  • 1550-1600g vetemjöl special

Remons (fyllning)

  • 250 g mandelmassa
  • 200 g smör, rumstemperarat
  • 140 g vit sirap
  • 60 g marsán vaniljkrämspulver
  • 30 g vatten

Aprikotering

  • 2 delar aprikossylt (utan skalbitar)
  • 1 del vatten, ca, till lagom lös konsitstens

Smaksättning 1

  • kanel

Smaksättning 2

  • Tranbär, torkade och hackade
  • röd hushållsfärg

Gör så här

  1. Bullar
    Häll alla ingredienser i degbunken.
  2. Knåda degen 10 minuter i maskin på låg hastighet.
  3. Öka hastigheten och knåda ytterligare 5 minuter.
  4. Låt degen vila i bunken, täckt med plastfolie, 30 minuter.
  5. Baka ut valfria bullar/längder, fyll med remons och låt jäsa 30-60 minuter beroende på värmen i rummet. Idealisk temperatur är 35-38 grader.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Baka bullar i 8-10 minuter och längder i 14-16 minuter.
  8. Låt svalna på galler.
  9. Pensla med aprikotering.
  10. Remons
    Arbeta mandelmassan mjuk (gärna i maskin med vinge).
  11. Tillsätt smöret lite i taget och arbeta till en jämn massa.
  12. Tillsätt sirap, marsánpulver och sist vatten.
  13. Rör till en klumpfri massa.
  14. Smaksätt remonsen med kanel efter eget tycke och smak eller hackade torkade tranbär och lite röd hushållsfärg.
  15. Aprikotering
    Koka upp sylten med lagom mycket vatten till en lös konsistens.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept