Grillad sockerkaka med havssalt, glass och brynt smör

Från Nyhetsmorgon

Till och med efterrätten kan grillas! Grillad sockerkaka serveras med fördel tillsammans med färska jordgubbar, vaniljglass och brynt smör.

29 juni 2014
Visa mer

Du behöver

  • 75 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl gotländskt vårspelt
  • 1,5 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form som rymmer ca 1,5 liter.
  2. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
  4. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och mjölkblandningen. Rör snabbt ihop till en jämn smet, häll den i formen. Smaksätt gärna med färska jordgubbar.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min.
  6. Skär 1 cm tjocka skivor och bred på lite smör på varje sida av kakan och vänd den sedan i socker.
  7. Grilla så att den får fin färg och sockret blir karamelliserat.
  8. Strö på lite flingsalt och servera ljummen med färska jordgubbar och en bra vaniljglass.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept