Glödhoppor på lammnacke med grillade sommarprimörer och örter

Från Nyhetsmorgon

Glödhoppor är en gotländsk rätt. Här är Luqaz Ottossons variant på lammnacke med grillade sommarprimörer och örter.

29 juni 2014
Visa mer

Du behöver

Glödhoppor

  • 2 kg lättrimmad lammnacke
  • 2 st morötter
  • 2 gula lökar
  • 3-5 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad

Till panering

  • 2 ägg
  • 2 msk gotländsk senap
  • 2 dl gotländskt vårspelt (alternativt vetemjöl)
  • 2 dl ströbröd
  • Salt och peppar

Grillade sommargrönsaker

  • Färskpotatis
  • Spetskål
  • Primörmorötter
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 citron
  • Färska örter
  • 3 msk brynt smör
  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Glödhopporna
    Skär ner morötter och lök grovt och koka lammnacken tillsammans med kryddorna tills köttet faller lätt av benet. Plocka köttet och låt det svalna. 
  2. Rör samman ägg och senap. Vänd bitarna i mjöl, därefter i äggblandningen och sedan i senap.
  3. Stek i olja och mycket smör, låt rinna av på ett hushållspapper.
  4. Grillade sommargrönsakerna
    Förkoka potatisen. 
  5. Grilla sedan alla grönsaker så att de får fin färg, smaka upp med salt, peppar och brynt smör.
  6. Rör ut creme fraichen med citronsaft och hackade örter.
  7. Servera de härliga grönsakerna och nystekta glödhoppor på ett stort fat och ringla över örtsåsen
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept