Torskrygg Bourguignon

Torskrygg Bourguignon
Foto: TV4

Torskrygg Bourguignon

Av: Jarno - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

Halstrad torskrygg med smålök, sidfläsk, persilja, champinjoner och bourguignonsås. Serveras med mandelpotatispuré.

Vintips från Jarno
Beaune Premier Cru Theurons (nr 73363)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar torskrygg, med skinn (à 180 g)
  • 500 g mandelpotatis
  • 4 schalottenlökar
  • 12 champinjoner (små)
  • 0,25 l grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 l kalvfond
  • 100 g sidfläsk
  • 1 förp bacon
  • 0,5 dl persilja
  • 0,5 Bourginogne rött vin
  • 1 förp smålök (påse) (eller steklök)
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 msk smör
  • 4 kvistar timjan
  • 1 msk rörsocker
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Häll i vin, kalvfond, råsocker, balsamico och timjan i en kastrull.
  2. Låt reducera till hälften. Red eventuellt såsen om nödvändigt med maizena.
  3. Rimma torsken med grovsalt så att överflödig vätska försvinner.
  4. Skala sedan potatisen och låt koka i saltat vatten tills potatisen är mjuk, använd en potatisstomp eller mixer för att puréa.
  5. Häll i grädde, smör, mjölk samt salt och peppar.
  6. Hacka scharlottenlök och låt svettas i stekpanna med smör, låt ej löken få färg.
  7. Vänd sedan lökblandningen i potatispurén.
  8. Skala smålöken och låt svettas i stekpanna utan att få färg, lägg åt sidan.
  9. Skär upp bacon samt sidfläsk i tärningar och stek i panna tills de är knapriga.
  10. Blanda ihop med smålöken.
  11. Hacka persilja och lägg i lök- och sidfläskblandningen.
  12. Vid servering, torka av salten från torsken och halstra sedan i stekpanna på låg värme med smör. OBS! Var försiktig med salt då både sidfläsket och rimningen utav torsken ger sälta.
  13. Servera i djup tallrik med lök- och sidfläskblandningen i botten.
  14. Ringla över lite balsamicoreduktion.
  15. Häll på sås så blandingen precis täcks.
  16. Torsken severas på toppen utav detta.
  17. Servera mandelpotatispurén i separat skål.