Torskrygg bourguignon

1,5 h
4
1,5 h
4

Du behöver

Torskrygg bourguignon

  • 700 g torskrygg med skinnet kvar, skuren i portionsbitar
  • 2 msk msk smör + 2 msk rapsolja till stekning
  • Salt och nymald vitpeppar
  • 100 g rimmat sidfläsk
  • 200 g skogschampinjoner
  • 16 små steklökar

Rödvinsås

  • 1 rödlök, strimlad
  • 2 morötter, skalade
  • 1 palsternacka, skalad
  • 1 msk strösocker
  • 5 timjankvistar, spara lite blad till garnering
  • 2 msk smör till stekning + 2 msk till såsen
  • 5 dl rött fylligt vin
  • 2 msk kalvfond
  • 5 dl vatten
  • Salt

Palsternackspuré

  • 5-6 medelstora palsternackor, skalade
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 2 msk crème fraiche
  • En nypa socker
  • Salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Rödvinssås
    Skär rotfrukterna i bitar om en centimeter. Fräs tillsammans med lök, timjan och socker i smör tills det gyllene.
  2. Häll i vin, vatten och kalvfond och koka utan lock tills hälften kvarstår. Sila av såsen, rör i smöret och smaka av med salt och peppar.
  3. Palsternackspuré
    Skär palsternackorna i bitar om 2 centimeter. Koka mjuka i mjölk, grädde salt och vitpeppar.
  4. Häll 2/3 av vätskan i en separat bunke.
  5. Tillsätt smör, crème fraiche och en nypa socker och mixa palsternackorna till en slät puré. Späd och mixa i mer av mjölk- och gräddblandningen till önskad konsistens. Smaka eventuellt upp med lite mer salt och peppar.
  6. Tärna fläsket i bitar om en och en halv centimeter, dela champinjonerna och stek tillsammans med steklöken i hälften av smöret och oljan tills det blir gyllene. Ta upp och häll över i rödvinssåsen och håll varmt till servering.
  7. Salta och peppra torsken. Stek gyllene i resterande smör och olja i cirka 4 minuter på varje sida, ös smöret över fisken medan du steker.
  8. Servering
    Lägg lite palsternackspuré på varje tallrik och en fiskbit ovanpå. Toppa med champinjoner, lök och sidfläsk och ringla över lite sås. Garnera med timjanblad och servera!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept