Minitrifles med mandelkaka och hjortron

Från Nyhetsmorgon

Trifle är en engelsk och australiensisk dessertklassiker där man varvar en mjuk kaka med bär eller frukt och med mousse eller kräm. Jag har valt att smaksätta min trifle med hjortronkompott, mandelkaka och fluffig mascarponekräm. Passar perfekt att servera i mindre portionsskålar eller i en stor skål.

 Se fler recept från

Nyhetsmorgon


18 oktober 2012
Visa mer

Du behöver

Mandelkaka

  • 1 dl hel sötmandel
  • 0,75 dl maizena
  • 0,5 dl ströbröd till formen
  • 3 st ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 100 g smör + 1 msk till formen

Mascarponekräm

  • 4 st äggulor + 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl marsalavin
  • 500 g mascarponeost

Hjortronkompott

  • 250 g hjortron
  • 2 dl ljust muscovadosocker
  • 0,5 st vaniljstång
  • 0,75 dl rostat mandelspån till garnering
  • 1,5 dl vitt sött vin, (t ex. Tokaji, Château Grillon, Castelnau de Suduiraut)

Gör så här

  1. Mandelkaka
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skålla (koka mandeln i vatten i cirka en minut, kyl ner i kallt vatten och skala) och rosta mandeln i en panna, låt svalna. Mixa sedan med maizena till ett grovt mjöl.
  3. Smöra och bröa en bakform. Bryn smöret tills det doftar nötaktigt och skummar.
  4. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och poröst. 
  5. Tillsätt mjöl, bakpulver och mandelmjölet i äggvispet och vänd försiktigt runt med en slickepott så att luften behålls.
  6. Tillsätt mjölk och smör och rör till en smidig smet.
  7. Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna och stjälp upp.
  8. Mascarponekräm
    Vispa äggulor, hälften av sockret och marsalvin vitt och poröst.
  9. Rör mascarponeosten mjuk och klumpfri och tillsätt sedan i äggvispet, vispa i cirka 3 minuter till en slät kräm.
  10. Vispa äggvitorna med resterande socker till en fast maräng i en separat bunke. Vänd försiktigt i ostkrämen och blanda tills krämen är slät och fluffig.
  11. Hjortronkompott
    Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp både stång och frön med hjortron, syltsocker och kanelstång.
  12. Sänk värmen och sjud i cirka 10 minuter tills det blir syltkonsistens. Låt svalna och häll upp i en burk. Förvara kallt i kylskåpet.
  13. Montering av trifle
    Skär mandelkakan i bitar om tre centimeter, spara eventuellt halva kakan om inte allt går åt.
  14. Doppa en bit i taget hastigt i vinet, varva med mascarponekrämen och hjortronsylt, låt gärna stå och dra ett dygn innan servering.
  15. Garnera med mandelspån och riven choklad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept