Hands up for pizza

Hands up for pizza
Foto: Louise Johansson
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Hands up for pizza

44 ingredienser

Pizzor med olika fyllningar som passar perfekt till fredagsmyset. Getost, fikon, avokado, lax kantareller, bresaola, bacon och champinjoner – välj dina favoritingredienser till din pizza! Baka pizzorna i mindre storlek och servera som plockmat, det blir succé!

 Se fler recept från

Nyhetsmorgon

Ingredienser

Pizzadeg

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten, kallt
  • 0,5 dl olivolja
  • 9 dl vetemjöl special + 1 dl vetemjöl special till utbakning
  • 2 tsk salt

Tomatsås

  • 2 klyftor vitlök, finhackad
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk torkad oregano
  • 400 g plommontomater, på burk (hela och skalade)
  • En nypa strösocker

Pizza med kantareller och pancetta

  • 150 g pancetta
  • 200 g kantareller, rensade
  • 2 msk rapsolja + 2 msk smör till stekning
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 dl plockad salvia, spara lite till garnering
  • 1 buffelmozzarella
  • salt
  • malen svartpeppar

Pizza med fikon och getost

  • 4 färska fikon
  • 150 g getost
  • 0,75 dl pinjenötter
  • 1 msk flytande honung + 1 msk flytande honung till servering
  • 4 kvistar oregano, till garnering
  • salt
  • malen svartpeppar

Pizza med lax och avokado

  • 300 g lax i bit, hel
  • 0,5 citron färskpressad saft och rivet skal
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl plockad dill
  • 0,5 fänkål, tunt skivad
  • 125 g buffelmozzarella
  • 3 kvistar dill, till garnering
  • salt
  • malen svartpeppar

Pizza med zucchini och parmaskinka

  • 1 zucchini
  • 1 rödlök
  • 1 sats tomatsås
  • 100 g parmaskinka, tunt skivad
  • 100 g tallegio-ost
  • 1 röd chilifrukt
  • 3 kvistar rosmarin
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

Pizzadeg

  1. Blanda jäst, vatten och olja i en degblandare.
  2. Tillsätt 9 deciliter mjöl och arbeta degen i 8 minuter, till den blir fast och elastisk. Tillsätt salt och arbeta ytterligare i cirka 3 minuter.
  3. Dela degen i sex bitar som knådas runda. Låt jäsa i cirka 30 minuter under bakduk. Tillaga under tiden tomatsåsen och förbered respektive fyllning.
  4. Sätt ugnen full varmluftseffekt, gärna med en "pizzasten" placerad på en plåt mitt i ugnen.
  5. Lägg lite mjöl på bakbordet och placera en degbit ovanpå. Tryck i mitten på degbiten med fingertopparna så att det blir en rund och tjockare kant runt om.
  6. Tryck ut degen till en pizza med handflatorna som förs i cirklar, samtidigt som degen snurrar lätt bakbordet tills den är cirka en halv centimeter tjock med en kant runt om (så fyllningen inte rinner ut), vänd gärna på degen och fyll på med mjöl ett par gånger under utbakningen.
  7. Lägg på bakplåtspapper och fyll på med respektive fyllning.

Tomatsås

  1. Mixa alla ingredienser i en bunkemed en stavmixer till en slät sås.

Pizza med kantareller och pancetta

  1. Förväll och stek kantarellerna först i olja i 3 minuter, tillsätt sedan smör, lök, vitlök och salvia, stek ytterligare några minuter tills svampblandningen får fin och gyllene färg.
  2. Bred ett jämnt lager tomatsås på pizzabottnarna. Lägg på kantareller och pancetta.
  3. Riv osten i grova bitar och sprid ut på pizzorna, salta och peppra. Ugnsbaka i cirka 10 minuter tills pizzorna får fin färg och degen är genombakad.
  4. Garnera med salviablad och servera direkt!
  5. Pizza med fikon och getost
  6. Skiva fikonen tunt och osten i bitar om en centimeter.
  7. Bred ett jämnt lager tomatsås på pizzabottnarna, lägg på getosten, sedan fikonskivorna och strö över pinjenötter. Ringla över honung, salta och peppra och gratinera i cirka 10 minuter tills pizzorna får fin färg och degen är genombakad.
  8. Ringla över ytterligare lite honung och garnera med plockade oreganoblad, servera direkt!
  9. Pizza med avokado och lax
  10. Skiva laxen i tunna skivor.
  11. Blanda citronsaft och rivet -skal med olja och pensla på pizzabottnarna och strö sedan över dill.
  12. Lägg på några skivor lax och fänkål. Riv och lägg på osten i grova bitar, salta och peppra.
  13. Ugnsbaka i cirka 10 minuter tills pizzorna får fin färg och degen är genombakad.
  14. Skeda över avokadon och garnera med ytterligare lite dill, servera direkt!

Pizza med zucchini och parmaskinka

  1. Skiva zucchinin och rödlöken tunt.
  2. Bred ett jämnt lager tomatsås på pizzabottnarna, lägg sedan på zucchini, rödlök och parmaskinka.
  3. Skär av kanterna på tallegion, skär i bitar och sprid ut över pizzorna, pocka rosmarinen i mindre blad och strö över tillsammans med chilin.
  4. Ringla över lite olivolja, salta och peppra och ugnsbaka i cirka 10 minuter tills pizzorna får fin färg och degen är genombakad, servera direkt!