Chokladglassbomb au four

4

Du behöver

Chokladbotten

  • 25 g smör, rumstempererat
  • 0,75 dl farinsocker
  • 1 msk strösocker
  • 2 krm vaniljfrön (alt. ½ tsk vaniljsocker)
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 krm bikarbonat
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 ägg
  • 50 g mörk choklad, hackad

Chokladkräm

  • 50 g mörk choklad, hackad
  • 1 msk honung
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl mörk rom

Chokladglass

  • 150 g mörk choklad, hackad
  • 2 ägg, separerade i gulor och vitor
  • 0,5 dl muscovadosocker
  • 2 krm vaniljfrön (alt. ½ tsk vaniljsocker)
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl strösocker

Italiensk maräng

  • 1 dl vatten
  • 3 dl + 1 msk strösocker
  • 4 äggvitor
  • 1 tsk färskpressad citronsaft

Till garnering

  • hallon till garnering

Gör så här

  1. Dag 1
    Värm ugnen till 175 grader, varmluftseffekt.
  2. Vispa smör, farinsocker, strösocker och vaniljfrön till chokladbottnen till en krämig smet.
  3. Blanda mjöl, salt och bikarbonat i en separat skål.
  4. Tillsätt havregryn och ägg i sockersmeten och rör om.
  5. Vänd i mjölblandningen och rör ner chokladen. Klicka ut smeten i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter.
  6. Grädda i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna och stjälp upp försiktigt.
  7. Smält chokladen till chokladkrämen över ett vattenbad. Tillsätt honung, smör och mörk rom och mixa med stavmixer till en slät kräm.
  8. Gör chokladglassen: börja med att smälta chokladen över ett vattenbad.
  9. Lägg äggulorna och vitorna i separata skålar. Det är viktigt att ingen gula hamnar i vitan.
  10. Vispa äggulor, muscovadosocker och vaniljfrön vitt och poröst.
  11. Rör ner chokladen i äggulesmeten och blanda till en slät kräm.
  12. Vispa grädden fluffig och vänd ner i smeten.
  13. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt strösocker och vispa i ytterligare 3 minuter till ett fast och hårt skum. Vänd försiktigt ner äggviteskummet i chokladsmeten.
  14. Olja in en rundbottnad skål och klä den med plastfilm så att bitar av plasten hänger över kanten.
  15. Häll i hälften av glassmeten i skålen och fyll sedan på med chokladkräm i mitten.
  16. Täck med resterande glassmet och lägg på chokladbottnen. Dra över plastfilmen och ställ in i frysen över natten.
  17. Koka upp vatten och 3 dl socker till den italienska marängen till 120 grader. Börja vispa äggvitor, citronsaft och 1 msk socker när sockerlagen är uppe i 110 grader. Vispa till ett fast skum. 
  18. Häll i den varma och kokande sockerlagen i äggviteskummet, lite i taget, samtidigt som du vispar.
  19. Rör därefter marängen på låg hastighet tills bunken har svalnat helt i botten, det tar ungefär 10 minuter. Häll upp marängen i spritspåse.
  20. Dag 2
    Värm ugnen till 250 grader, varmlufts- och grilleffekt.
  21. Fyll upp diskhon med varmt vatten och doppa ner glasskålen hastigt. Ta upp glassen ur skålen, ta bort plastfilmen och placera glassen på en plåt med bakplatspapper. Bred marängen snabbt över glassen och grädda i cirka 3 minuter tills marängen har fin färg (bränn eventuellt av med bruleebrännare).
  22. Lyft över glassen på ett serveringsfat och garnera med hallon.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept