Ugnsrostad sötpotatis med krutonger och parmaskinka

4
40 minuter
Från Nyhetsmorgon

Sötpotatis har en naturlig sötma och god smak som särskilt kommer fram om den rostats tillsammans med andra godsaker som örter, lök och varför inte lite salt bacon eller smakrik parmaskinka.

7 november 2014
Visa mer
4
40 minuter

Du behöver

  • 1 kg sötpotatis
  • 3-4 lökar, röda eller gula
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 ekologisk citron
  • 3-4 tjocka skivor levain eller annat ljust surdegsbröd
  • 2-3 kvistar salvia, rosmarin, timjan eller en blandning
  • 1 burk stora vita bönor
  • ca 12 skivor parmaskinka
  • 3-4 nävar rucola
  • parmesan, finriven
  • god olivolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Skala sötpotatisen och skär den i skivor som är ca 1-2 cm tjocka.
  3. Skär löken i grova klyftor och krossa vitlöken.
  4. Skär citronen i grova klyftor.
  5. Krydda allt med salt och peppar och ringla rikligt med olivolja över.
  6. Sväng runt försiktigt och rosta i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills sötpotatis och lök är nästan mjuka.
  7. Tillsätt brödet skuret i rejäla kuber (som är svängda med olja) och lägg på parmaskinkorna över allt. Låt rosta med i ca 10 minuter eller tills bröd och parmaskinka fått fin färg.
  8. Häll av bönorna och vänd ner dem i formen. Toppa med ruccola och massa finriven parmesan. Servera!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept