Saffransrisotto med ärtor och parmesan

35 min
4
Från Nyhetsmorgon

Vill du servera risotton med någon form av protein är räkor eller lufttorkad skinka gott.

13 december 2013
Visa mer
35 min
4

Du behöver

Saffransrisotto med ärtor och parmesan

  • 3 dl risottoris
  • 2 st bananschalottenlökar
  • 1 st piripiri
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 g saffran
  • Olivolja att steka i
  • 3 dl vitt vin
  • 1-1,5 l hönsbuljong
  • 2 dl gröna ärtor
  • 2-3 dl riven parmesan
  • Rivet skal från en stor citron
  • Salt och svartpeppar
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Saffransrisotto med ärtor och parmesan
    Hacka lök, vitlök och chili. Mortla saffran med en nypa salt.
  2. Fräs lök, vitlök och chili tills löken är mjuk i rikligt med olivolja. Tillsätt ris och saffran och låt fräsa med tills riset börjar få ett glansigt hölje.
  3. Slå på vinet och låt det koka in i riset. Börja späd med litet varm hönsbuljong och låt koka in innan du tillsätter mer av buljongen. Rör om då och då under tiden du låter risotton koka på svag eller mellanvärme.
  4. När riset börjar bli nästan al dente är det viktigt att du börjar röra kraftigt i risotton för att göra den krämig. Omrörningen gör att riset släpper på stärkelsen. Fortsätt späda med buljongen och koka tills riset är färdiglagat.
  5. Risotton ska vara ganska lös för när du tillsätter resten av ingredienserna och låter den stå någon minut kommer den tjockna. Ta bort kastrullen från värmen och rör i parmesan, ärtor och rivet citronskal.
  6. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar och rör ner en stor klick smör. Låt stå under lock ett par minuter innan servering. Späd eventuellt med mer buljong om risotton känns för tjock.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept