Pumparisotto med salvia

Från Nyhetsmorgon

Krämig risotto med pumpa, friterad salvia samt rostade pumpakärnor. Du kan använda butternutpumpa eller muscatpumpa. Recept från kokboken Allt i en gryta.

Risotto ska vara krämig och len och bör i de allra flesta fall kokas med mer buljong än vad man hade kunnat ana. I den här kalasvarianten låter jag de små pumpabitarna koka med från början vilket gör att de nästan löses upp i risotton. Men det beror lite på vilken sorts pumpa du väljer. Butternutpumpa är vansinnigt god men lite hårdare än exempelvis muscatpumpan. Pröva dig fram – oavsett vad du väljer kommer du att få till en ruggigt god risotto. /Lisa Lemke

4 oktober 2013
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g pumpakött (utan skal) från exempelvis muscat eller butternut
  • 1 stor gul lök
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk torkad timjan
  • 3 dl carnaroliris
  • 3 dl torrt och oekat vitt vin
  • ca 1,5 l hönsbuljong
  • 3 dl parmesan, finriven
  • salt och svartpeppar

Till servering

  • 40 g smör
  • 25-30 salviablad (färre om de är väldigt stora)
  • 2 dl pumpakärnor
  • parmesan, riven
  • 1 stor citron (gärna ekologisk), rivet skal

Gör så här

  1. Skala pumpan och skär pumpaköttet i 2-3 cm stora bitar.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Hetta upp en stor kastrull med olivoljan och fräs lök och vitlök tills löken är mjuk.
  4. Tillsätt pumpa, timjan samt ris och låt det fräsa med i några minuter under omrörning.
  5. Rör ner vinet och låt det koka in på medelvärme. Rör om då och då och fortsätt att göra så under hela koktiden. Tillsätt lite av buljongen och låt den koka in. Späd i omgångar med hönsbuljong efterhand som vätskan kokar in (fritera salviabladen och rosta pumpakärnorna under tiden, se nedan).
  6. Låt riset sjuda tills det har blivit mjukt men med lite kärna i mitten. Rör nu kraftigt hela tiden tills riset är helt mjukt. Tillsätt mer buljong om det behövs.
  7. Rör ner parmesanen, smaka av med salt och peppar och täck med lock. Risotton ska gärna vara ganska lös innan du rör ner parmesanen. Osten kommer att binda samman allt och dessutom kommer risotton tjockna när den står till sig före servering.
  8. Smält smöret i en stekpanna på medelvärme och fritera salviabladen i smöret i någon minut tills de börjar få lite färg. Vänd på bladen någon gång under tiden. Ta upp de krispiga bladen och låt dem svalna på hushållspapper. Rör ner smöret i risotton.
  9. Rosta pumpakärnorna på medelvärme i stekpannan, låt gärna fettet från salviabladen vara kvar i stekpannan.
  10. Servera risotton genast med, toppad med parmesan, salviablad, rostade pumpakärnor och rivet citronskal.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept