Långbakat lamm i macka med hummus och granatäpple

20 m + 5 h i ugn
6
Från Nyhetsmorgon

Här gör jag en pulled lamb på lammstek och smaksätter med inspiration av Nordafrika. Kryddpastan harissa finns att köpa i vanliga mataffärer, oftast hittar du den bland ketchup och tomatpuré. /Lisa

27 mars 2015
Visa mer
20 m + 5 h i ugn
6

Du behöver

  • ca 2 msk harissa
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk korianderfrön, lätt mortlade
  • 1 msk honung
  • 1 msk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 800 g lammstek
  • 2 stora gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 kanelstänger
  • 1 dl russin
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl vatten

Till servering

  • pitabröd, baguette eller tortilla
  • hummus och/eller naturell turkisk yoghurt
  • granatäpplekärnor
  • färsk koriander

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Rör samman harissa, spiskummin, korianderfrön, honung samt salt
och peppar. Putsa lammsteken och massera in kryddblandningen runt om. Grovhacka lök och vitlök och lägg i botten på en ugnssäker gryta med lock. Lägg lammsteken ovanpå och fördela kanelstänger och russin runt sidorna. Häll i krossade tomater och vatten och lägg på locket.
  2. Låt stå i mitten av ugnen i 4–5 timmar eller tills lammsteken är riktigt mör och trådar sig när du plockar i den med en gaffel. Dra köttet i tunna bitar och blanda med vätskan i grytan. Servera med pitabröd, baguette eller tortilla, hummus och/eller yoghurt, granatäpplekärnor och färsk koriander.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept