Filopaket med äpple och citrongrädde

4

Du behöver

  • 5 äpplen, skalade och urkärnade
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 kvist färsk rosmarin
  • 50 g smör, smält
  • 1 pkt filodeg
  • vispgrädde till servering
  • 1 citron, rivet skal från

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär äpplena i små tärningar och lägg i en kastrull. Tillsätt muscovadosocker samt rosmarin och koka upp under omrörning. Koka tills äpplena börjar bli lätt mjuka, det gör ingenting om de har lite tuggmotstånd. Pressa i citronsaft och låt svalna lite.
  2. Skär ut filoark som är ca 15 x 25 cm. Pensla tre ark med smält smör och lägg samman till ett ark.
  3. Lägg på en klick äpplekompott i vänster nederkant på arket och vik över det högra, nedre hörnet så det bildas en trekant. Pensla med smör och "klistra" samman öppningen. Fortsätt vik, fast nu åt höger sida på arket. Fortsätt vik någon gång till att paketet blir väl tillslutet. Fäst alltsammans genom att pensla med smält smör.
  4. Gör tre trekanter till och lägg allesammans på en plåt eller i en ugnsfast form. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter eller tills filotrekanterna börjar bli härligt gyllene.
  5. Vispa grädde och smaka av den med rivet citronskal. Servera med varma, frasiga filopaketen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept