Karamelliserade popcorn

3 liter
3 liter

Du behöver

  • 3 l poppade popcorn (ca 1,5 dl opoppade)
  • 100 g smör
  • 2,5 dl farinsocker
  • 2,5 dl ljus sirap
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 msk vaniljsocker

Gör så här

  1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme. Tillsätt farinsocker, sirap, vatten och salt. Höj värmen lite och rör om med en träsked tills sockret har smält och du har en klar sockerlag. Låt koka utan omrörning tills temperaturen är 160 grader (använd en digital termometer). Gör ett karamellprov. Ta lite sockerlag med en sked och doppa iskallt vatten. När lagen är färdig ska den bli helt stel och gå att bryta.
  2. Ta kastrullen från värmen och rör i bikarbonat och vaniljsocker. Häll den heta lagen över popcornen i pannan och rör om försiktigt med två träslevar. Låt stå i ugnen i cirka 1 timme, 125 grader. Rör om med jämna mellanrum. Låt popcornen svalna på bakplåtspapper.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept