Blåmusselsoppa med en touch av saffran

Du behöver

  • 1 nät blåmusslor
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 stor gul lök
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 0,5 liter vitt vin
  • 0,5 liter vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk hummerfond
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5 krm citronpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 paket saffran
  • smör till stekning

Gör så här

  1. Hacka och fräs en hel gul lök, vitlök och dill i smör. Häll på vinet samt vatten. Låt koka upp.
  2. Rengör och skölj sedan musslorna. Här är det väldigt viktigt att se om de är levande!
    Om en mussla är öppen, testa att knacka på den. Om den stängs lever den och är ätbar. Om musslan inte stängs släng den omedelbart, då är den inte levande och inte heller ätbar. Om en mussla är trasig i skalet, kasta direkt. Det är ett lotteri att köpa musslor i nät, ibland är inga och ibland hälften skadade. Det blir de oftast vid leveransen tyvärr.
  3. När du rengjort och kontrollerat alla musslor, slänger du dem i den kokande vätskan. Låt musslorna koka i 2-4 minuter tills de öppnat upp sig. Koka inte blåmusslor för länge, då blir de sega! Men - för att bakterier och eventuellt virus ska förstöras måste musslorna kokas så att temperaturen inne i musslorna håller 90 grader i minst 90 sek. Om du redan nu märker att någon mussla inte öppnat sig – släng direkt. Då har den varit död från början, men haft ett stängt skal.
  4. Tag nu upp musslorna med en slev eller litet durkslag, och lägg de kokta musslorna i en skål vid sidan. Nu ska vi göra soppan, och smaka av!
  5. Tillsätt grädde, hummerfond och alla torra kryddor. Låt såsen koka upp, dock inte stormkoka!
  6. Smaka av, och om du fattas någonting så tillsätter du det, smaken är ju så individuell. Vissa vill ha mer sälta än ändra och vissa vill ha mer sting och tillsätter mer peppar av något slag.
  7. När du är nöjd med såsen tillsätter du blåmusslorna, låter musslorna endast bli ljumma/ småvarma och sedan serverar du soppan på en djup tallrik.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept