Pie in a jar

Från Nyhetsmorgon

Paj i en burk är den där perfekta lilla efterrätten. En riktigt god paj är ju underbart gott, men sen nästa dag har ofta den där underbart goda pajen en tendens att bli till en geggig röra, då pajdegen förlorat sin krispighet och frukten blivit blasé. Min lösning är paj på burk. Den är snabb att fixa, går utmärkt att förbereda i förväg och smakar lika bra flera dagar senare. Pajen fungerar även utmärkt på fester eftersom den är ”portabel” och gästerna kan mingla runt med sin lilla pajburk. Nyckeln till det hela är att du lagar fruktfyllningen och smuldegen separat och sedan sätter ihop pajen precis innan servering. /Linnea

20 september 2014
Visa mer
4

Du behöver

Plommonfyllning

  • 4 plommon
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 citron
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vatten
  • 1 krm kardemumma

Smuldeg

  • 150 g smör
  • 2 dl mjöl
  • 1 dl mandel, skivad
  • 1 msk socker

Gör så här

  1. Plommonfyllning
    Skölj plommonen, och ta bort kärnan. Skiva i tunna skivor.
  2. I en kastrull på låg värme, koka upp socker och vattnet, pressa i citron saften. Tillsätt vaniljsockret och kardemumman. Sänk värmen till låg, och låt koka ner till en tjock sirap i ca 5-10 minuter.
  3. Tillsätt plommonskivorna till sirapen, höj värmen och låt koka tills mjuknat ca 5-7 minuter.
  4. Smuldeg
    Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser för hand, eller i en mixer till en smulig blandning. Pajdegen är perfekt om du kan krama ihop den till en klump med handen men att den sedan faller isär i smulor. Om den är för torr, tillsätt lite mer smör. Om den blir en degklump och inte smular tillsätt lite mer mjöl.
  5. Sprid ut smuldegen i ett tunt lager i en ugnssäkerform. Grädda i ugnen tills gyllenbrun, ca 15 minuter.
  6. Servering
    När du ska servera pajen, fyll en liten glasburk eller mugg. Först med den varma plommonfyllningen, och sedan smular du över den gräddade smuldegen.
  7. Om du ska servera vid ett senare tillfälle, förvara plommonen i kylen och smuldegen i rumstemperatur. Värm upp plommonsirapen på låg värme och servera precis som ovan. Vips så har du en varm paj, med krispig smuldegstopping.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept