Vaniljcupcakes

Linda Lomelino

Vaniljcupcakes

11 ingredienser

Fluffiga vaniljcupcakes med marängsmörfrosting.

Se fler recept från

Nyhetsmorgon

Ingredienser

portioner st
  • 100 g smör, mjukt
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 ägg (stora)
  • 0,5 tsk vaniljpulver (eller 1 vaniljstång)
  • 3,25 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,75 dl mjölk

Marängsmörkräm

  • 5 äggvitor
  • 2,25 dl strösocker
  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 2 tsk vaniljextrakt

Gör så här

Vaniljcupcakes

  1. Värm ugnen till 175 grader. Klä en muffinsplåt med 12 muffinsformar.
  2. Vispa rumsvarmt smör och socker krämigt i en stor skål. Tillsätt äggen och vispa tills smeten är pösig. Tillsätt vanilj.
  3. Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål.
  4. Tillsätt mjölblandningen och mjölken till smörsmeten i omgångar. Vispa inte för mycket, bara tills smeten går ihop.
  5. Fördela smeten mellan formarna och grädda 17-20 minuter.

Marängsmörkräm

  1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
  2. Vispa hela tiden med en handvisp tills blandningen är cirka 65 grader eller sockerkristallerna har smält.
  3. Ta bort skålen från värmen.
  4. Vispa nu blandningen med elvisp eller i en köksassistent tills du har en fluffig och vit marängsmet.
  5. Fortsätt att vispa ända tills smeten är sval och tjock, vilket kan ta upp till 10 minuter.
  6. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. Vispa i 3–5 minuter när allt smör är tillsatt. Bli inte orolig om smörkrämen skär sig! Är den för kall, värm krämen över ett vattenbad i några sekunder och vispa sedan igen. Är den för varm, ställ skålen i kylen och vispa krämen när den har svalnat.
  7. Tillsätt vaniljextrakt och vispa ytterligare någon minut eller tills krämen är slät.