Chef Leóns pelmeni dumplings

3 - 4 sort
Från Nyhetsmorgon

Pelmeni, köttdumplings kommer från Sibirien. Dumplings kallad pelmeni kan man med egen fantasi tillaga kombinera med valfria grönsaker och tillbehör. Traditionellt äter man pelmeni kokta med syrlig smetana utan krusiduller, passar till alla åldrar. Den andra stekta varianten är mer kryddig, aromrik och matig.
Stekta dumplings rekommenderas; passar utmärkt att ha som tilltugg på festliga tillställningar. Somliga i Ryssland associerar svenska köttbullar med pelmeni, fast då den ryska varianten är mer behändig som har pasta omkring sig. /León

Till delikatessvarianten passar lamm, nöt och kalkon bra. Den klassiska görs på nöt- och fläskkött.

16 januari 2015
Visa mer
3 - 4 sort

Du behöver

Deg

  • 2 dl vatten
  • 3 dl mjöl
  • 2 tsk salt

Fyllning

  • 150 g hackat kött, minst två olika köttslag, tex nöt, fläsk eller lamm
  • 30 g gul lök, hackad
  • 10 g kryddor; salt, peppar, valfri ört
  • 5 g sodavatten, för att få mjukare konsistens

Klassiska pelmeni

  • 400 g frysta pelmenis
  • 5 l kokande, rikligt saltat vatten
  • 1,5 dl köttbuljong (eller valfri buljong som finns hemma)
  • 50 g smetana
  • 3 g persilja, hackad
  • 1 lagerblad

Delikatess pelmenis

  • 400 g frysta pelmenis
  • 5 l kokande saltat vatten
  • 50 g smetana
  • 50 g tomat, hackad
  • 20 g skalade sibiriska pinjenötter
  • 15 g pinjenötolja + vanlig matolja
  • 10 g vitlök, grovhackad
  • 10 g purjolök, strimlad
  • 5 g färsk koriander, blad + rot som hackas

Gör så här

  1. Fyllning
    Blanda fort allt till en smet.
  2. Deg
    Knåda ihop vatten lite i sänder till en elastisk deg. Kavla ut tunn deg och stansa ut små runda cirklar. Fyll i lite färs i mitten av degen. Forma som ett knyte och lappa ihop, frys.
  3. Klassiska
    Lägg i pelmeni i kokande vatten och koka 5 till 6 minuter eller till de har flutit upp till ytan.
  4. Koka separat upp buljong.
  5. Lägg upp 10 stycken knyten/portion i en skål och het buljong över. Strö över hackad persilja.
  6. Delikatess
    Lägg i frysta pelminis i kokande vatten och sjud max 3 minuter, lägg på sidan och låt torka av.
  7. I en panna, häll i olja och stek ngn minut, tillsätt vitlök och stek några minuter. Lägg i pinjenötter och låt steka med en minut.
  8. Placera pelminis på ett fat, strö över tomat, purjolök och koriander.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept