Skånsk äpplekaka

1h
4
Skånsk äpplekaka
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Från Nyhetsmorgon

Till denna äppelkaka använder man farinstekt ströbröd och kavring. Kakan blir riktigt saftig och god!

10 februari 2012
Visa mer
1h
4

Du behöver

  • 2 dl ströbröd, vitt
  • 1 dl kavring, mixad
  • 1 dl skirat smör
  • 0,5 dl brun farin
  • 5 st Ingrid Marie-äpplen
  • 4 msk socker
  • 2 msk äpplejuice
  • 1 st kanelstång
  • 100 g smör

Gör så här

  1. Mixa kavringen och blanda med ströbrödet. Värm upp en stekpanna och lägg i smöret. Stek brödet, tillsätt därefter farinsockret och knaperstek sedan.
  2. Skala, kärna ur och tärna äpplena grovt. Spara skal och kärnhus.
  3. Lägg skal och kärnhus i en kastrull med socker, äppeljuice och kanelstång. Låt koka tills det tjocknar och sila sidan bort skräpet.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Koka de grovt tärnade äpplena i den silade lagen tills de mjuknar.
  5. Varva brödet med äpplekompotten i cirka 12x4 centimeter stora springformar och avsluta med hyvlat smör. Baka i ugn 175 grader i cirka 30 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept