Örtris med saffransmarinerad kycklingfilé

Örtris med saffransmarinerad kycklingfilé
Foto: Danish Saroee
4

Du behöver

  • 1,5 l vatten
  • 4 dl basmatiris
  • 1,5 dl örter, dill, persilja och koriander
  • 1 tsk curry
  • 2 tsk salt
  • 3 msk olja
  • 3 msk vatten
  • 2 dl cornflakes

Marinerad kyckling:

  • 400 g kycklingfilé
  • 1 påse saffran (löst i varmt vatten)
  • 1 tsk grillkrydda
  • 1 tsk salt
  • 1 st saften av en citron
  • 3 msk olja

Sås:

  • 1 tsk curry
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 2 msk crème fraiche (gärna med saffran smak)
  • 1,5 st vitlöksklyftor
  • 1 msk ljus majsenaredning

Gör så här

  1. Koka upp vattnet.
  2. Laga aldrig ris i för liten kastrull, den måste rymma minst 2 liter.
  3. Lägg riset i det kokande vattnet tillsammans med kryddor örter och salt.
  4. Låt koka i 5-8 minuter och häll sedan bort vattnet genom ett durkslag.
  5. Häll i olja och vatten i botten av en teflonkastrull.
  6. Lägg i cornflakes så att det täcker botten.
  7. Häll det avrunna riset i kastrullen och låt ångkoka på mycket svag värme i cirka 25 minuter.
  8. Vänd sedan upp riset på ett stort fat.
  9. Cornflakesen blir till en gyllengul skorpa ovanpå riset.
  10. Blanda lite av riset med saffran och garnera med vacker form.
  11. Kycklingfilé med saffran:
  12. Skär kycklingfiléerna i bitar.
  13. Marinera cirka 30 minuter i saffransvattnet, kryddor,salt och olja.
  14. Trä upp på blötlagda grillspett och grilla i ugnen, cirka 30 minuter i 200 grader.
  15. Sås:
  16. Fräs curryn i lite smör.
  17. Häll i mjölk, buljong och crème fraiche.
  18. Pressa i vitlök.
  19. Låt koka ett par minuter under omrörning.
  20. Tillsätt majsenaredning.
  21. Låt såsen sjuda i några minuter tills den tjocknar en aning.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept