Lammfrikadeller

Från Nyhetsmorgon

Lammfrikadeller i mustig tomatsås med bulgur serveras med tomatsallad med citron och mynta, örtmarinerade bönor med pumpafrön samt mezekräm.

11 maj 2010
Visa mer
4

Du behöver

Frikadeller

  • 400 g lammfärs
  • 1 dl tomatpuré
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk salt
  • En doft kanel
  • 1 st vitlöksklyfta, finriven
  • 2 msk hackad färsk mynta eller bladpersilja

Tomatsås

  • 1 st gul lök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 st vitlöksklyfta, finriven
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 1 tsk torkade franska örter
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk ekologisk buljong
  • 1 dl hackad palsternacka

Bulgur

  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 1 tsk torkade franska örter
  • 3 dl grov bulgur
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt/buljong

Örtolja

  • 1 dl mynta
  • 1 dl bladpersilja
  • 0,5 st citron
  • 0,5 st vitlöksklyfta
  • 0,65 dl matolja
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk salt

Bönsallad

  • 1 burk cannellinibönor, ca 400 g
  • 0,5 dl örtolja
  • 0,5 dl rostade pumpafrön

Mezekräm

  • 1 dl matyoghurt
  • 0,5 dl örtolja

Tomatsallad

  • 250 g cocktailtomater
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 1 msk hackad mynta
  • lite salt

Till servering

  • färsk parmesan
  • lite rivet citronskal
  • Ev ett granatäpple

Gör så här

  1. Lammfrikadeller
    Blanda ingredienserna till en jämn färs.
  2. Gör gärna ett litet stekprov och se om du kanske behöver lite mer salt eller spiskummin.
  3. Forma till 12 bollar.
  4. Lägg i en ugnsfast form.
  5. Förgrädda i ugn 225 grader i 10 minuter.
  6. Häll över tomatsåsen, grädda ytterligare 15 minuter.
  7. Riv över färsk parmesan och lite rivet citronskal.
  8. Tomatsås
    Fräs lökar, smör, olja, tomatpuré, paprikapulver och örter på svag värme ca 8 minuter.
  9. Tillsätt sedan krossade tomater, vatten, buljong och palsternacka.
  10. Låt koka utan lock i minst 20 minuter.
  11. Mixa slät och smaka av.
  12. Bulgur
    Fräs smör, olja, paprikapulver, örter och bulgur i några minuter.
  13. Tillsätt sedan vatten och buljung.
  14. Låt koka under lock på medelvärme i ca 15 minuter.
  15. Örtolja
    Mixa allt till en slät olja och smaka av.
  16. Bönsallad
    Rosta pumpafröna i panna med olivolja ca 5 minuter.
  17. Salta.
  18. Häll av bönorna och skölj.
  19. Blanda med örtoljan.
  20. Strössla över pumpafröna och eventuellt granatäpple.
  21. Mezekräm
    Blanda yoghurt och olja. Smaka av.
  22. Tomatsallad
    Blanda alla ingredienser och smaka av.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept