Köttfärsstrudel med spetskål och korsikansk tomatsås

4

Du behöver

  • 3 blad filodeg
  • 500 g spetskål, savoykål eller vitkål
  • 500 g blandfärs eller lammfärs
  • 1 gul lök
  • 1 dl öl
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd + 1-2 dl mjölk
  • 1 msk hackad mejram eller oregano
  • 2 msk hackad persilja
  • lite malen kummin
  • ev kyndel
  • salt och peppar
  • lite sirap, eller örten stevia rebaudiana (

Korsikansk tomatsås:

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk soltorkadtomatsås
  • 8 skalade tomater
  • 2 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 1 bit citronskal
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • salt och peppar
  • 0,5 msk socker
  • 2 msk worcestershiresås
  • ev svarta oliver

Gör så här

  1. Köttfärsstrudel:
  2. Blanda ströbröd och mjölk.
  3. Skär bort det grova rotfästet på spetskålen och strimla den i strimlor.
  4. Skär ned spetskålen och fräs den några min i lite smör. Tillsätt den hackade löken, kummin, salt, peppar och ringla över lite sirap (eller en söt ört). Fräs vidare, tills det börjar bryna lite lätt.
  5. Häll på ölet och låt puttra tills vätskan har ångat bort. Häll upp i en skål och låt svalna.
  6. Blanda ihop köttfärsen med ströbröd- och mjölkblandningen, ägg och de hackade örterna. Salta och peppra lätt och arbeta ihop till en smet. Tillsätt den avsvalnade kålblandningen och arbeta in den i smeten.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Tag fram en kökshandduk, fukta den lite lätt. Lägg ett filodegsblad därpå, pensla det med smält smör och lägg det över andra bladet, pensla även det. Lägg över det tredje bladet och pensla igen. Lägg hälften av köttfärssmeten på undre delen av filobladen, slå in kanterna och rulla upp till en rulle, gör likadant med resten.
  9. Lägg rullarna på bakplåtspappersklädd långpanna, pensla översidan med smör och grädda strudeln i ca 30 min. Den ska ha en knaprig yta.
  10. Tag ut, låt svalna lite och skär i fina bitar.
  11. Servera gärna med en god tomatsås.
  12. I det här receptet använde Karin Fransson en ört (stevia rebaudiana, "stepa") istället för sirap. Örten finns att köpa som frön i välsorterade fröbutiker.
  13. Korsikansk tomatsås:
  14. Skala och finhacka löken, riv vitlöken och fräs det tillsammans i lite olivolja. Grovhacka tomaterna och tillsätt dem samt oregano, citronskal och lagerblad. Rör ner den soltorkadetomatsåsen, vinägern, salt, peppar och socker. Låt det hela småputtra tills tomaterna börjar mosa sig. Tillsätt slutligen worcestershiresås och smaka av en gång till. Rör gärna ner svarta oliver.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept