Julvörtbröd

Julvörtbröd
Foto: Sébastien Boudet
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Julvörtbröd

14 ingredienser

4 h

Ett riktigt juligt vörtbröd som har smaksatts med pepparkakskryddor.

Sébastiens tips! Ser till att alla dina ingredienser är rumstempererade. Vörten har man alltid i kylskåpet och då borde man värma upp den lite så man får en bra jäsning. Är mjölet kallt kan man kompensera med att varma upp vörten lite mer. Smöret ska vara krämig, så ta ut den från kylen dagen innan. Detta gäller för både jäsning på surdeg eller minimängder ekologisk jäst.

Ingredienser

portioner stycken

Vörtbröd

  • 1 l färsk vört (eller koncentrat utspätt med vatten)
  • 1300 g dinkelmjöl, siktat
  • 300 g finmalt rågmjöl
  • 45 g havssalt (eller 35 g vitt salt)
  • 3 g malen nejlika
  • 3 g malen kardemumma, grovmalen
  • 5 g malen kanel
  • ca 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 3 g lakritsrot
  • 3 g stjärnanis
  • 150 korinter, blötlagda
  • 50-100 g honung
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 200-300 g surdeg, frisk och bubblande (eller 2-10 g ekologisk jäst)

Gör så här

  1. Mal eller mortla kryddorna tillsammans med saltet.
  2. Blanda med händerna alla ingredienser, utom smöret, i en stor skål till en ganska homogen deg.
  3. Låt den vila 1,5 timmar under en fuktig duk.
  4. Knåda några minuter på bordet per hand och blanda sen i smöret och knåda till en slät deg.
  5. Lägg tillbaka degen i skålen och låt den komma igång ett par timmar i rumstemperatur.
  6. Väg 3 bröd på ungefär 1 kilo var och forma de till limpor.
  7. Låt de jäsa i den avstängda ugnen och spraya vatten på de då och då så ytan inte blir torr. Men det allra bästa är att stoppa bröden i korgar klädda med bakduk och sedan i en tät låda. Ställ lådan i kylen och lår dina bröd jäsa i lugn o ro under 24-48 timmar. Oavsett vilken metod du använder ska de vara dubbelt så stora och då är de klara.
  8. Ta ut vörtbröd från ugnen och sätt på den på 200 grader.
  9. Baka bröden i 35-45 minuter och pensla de med smör eller riktigt fett mjöl direkt när de kommer ut från ugnen.