Ölbröd

2 limpor
Från Nyhetsmorgon

När jag pluggade var jag med i Östgöta Nation i Lund. Kanske inte helt otippat i baklaget som stod för nationens bröd och kakor. Bland våra paradnummer fanns det här ölbrödet. Även om jag ändrat receptet en del och även justerat det för att passa en normalstor ugn, så påminner det fortfarande mig om min studenttid varje gång jag bakar det. /Josephine

5 oktober 2014
Visa mer
2 limpor

Du behöver

  • 2 flaskor mörkt öl (66 cl)
  • 50 g jäst
  • 2 msk sirap
  • 1 msk havssalt
  • 2 tsk brödkryddor, exempelvis fänkål och anis
  • 12 dl rågsikt (600 g)
  • 4 dl mörkt lantbrödsmjöl (220 g)
  • 0,5 dl grovt rågmjöl eller annat mjöl med lite fibrer i (30 g)
  • varmt vatten till pensling

Gör så här

  1. Värm ölet till cirka 37 grader. Rör ut jästen med ölet och arbeta in övriga ingredienser, utom det grova rågmjölet, till en smidig kladdfri deg. Kör den gärna i hushållsassistent. Plasta bunken och låt jäsa i 50 minuter.
  2. Stjälp upp och knåda degen väl på mjölat bakbord. Dela den och forma två limpor och lägg på plåt med balplåtspapper.
  3. Pensla ovansidan med varmt vatten och strö över rågmjölet. Jäs cirka 20 minuter under bakduk.
  4. Grädda bröden i nedre halvan av ugnen i cirka 40 minuter eller tills de känns ihåliga när man knackar på undersidan.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept