Chokladtårta med päron och mint

12 - 15
Från Nyhetsmorgon

Tårta med chokladbotten och päronbotten. Fylld med päronkompott och mintchoklad.

Jag erkänner att sjuttio- och åttiotalsvingarna slår hårt när man nämner denna kombination av smaker. Men tro mig, det är en helt magisk smaksensation i en maffig tårta! Var försiktig med pepparmynsoljan bara – den tar lätt över om det blir för mycket! /Josephine

6 oktober 2014
Visa mer
12 - 15

Du behöver

Chokladbotten

  • 6,5 dl vetemjöl, (400 g)
  • 2,5 dl socker, (215 g)
  • 1,5 dl brunt farinsocker, (100 g)
  • 1 dl kakao, (40 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2 msk snabbkaffepulver
  • 50 g mörk choklad, hackad
  • 3 ägg, (180 g)
  • 1,5 dl gräddfil, (150 g)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 175 g smör, smält och svalnat
  • 1,25 dl neutral olja, (135 g)
  • 3 dl iskallt vatten, (300 g)

Päronbotten

  • 50 g smör, rumstempererat
  • 1,75 dl strösocker, (150 g)
  • 1 tsk rent vaniljpulver
  • 4 dl mjöl, (240 g)
  • 0,5 msk bakpulver
  • 0,75 dl mjölk, (75 g)
  • 1 litet päron, skalat och hackat i små bitar
  • några droppar grön karamellfärg
  • 2 äggvitor, (70 g)

Fyllning 1

  • 4 päron
  • 0,5 dl socker
  • 3 msk citronsaft
  • 1 tsk malen ingefära

Fyllning 2 och glasyr:

  • 300 g mörk choklad, hackad
  • 325 g smör
  • 7 dl (420 g) siktat florsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • Ett fåtal droppar pepparmyntsolja – smaka av mellan varje droppe, man ska bara ana smaken av mint!

Fyllning 2 och glasyr

  • 300 g mörk choklad, hackad
  • 325 g smör
  • 7 dl siktat florsocker, (420 g)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • ett fåtal droppar pepparmyntsolja

Marsipanpäron

  • 75 g marsipan, antingen gul eller grön
  • 6 små bitar av pinnar
  • 6 små torkade nejlikor
  • 2 tsk kakao

Gör så här

  1. Chokladbotten
    Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smörj och bröa två stycken 20 cm bakformar med löstagbar kant.
  3. Blanda alla de torra ingredienserna utom vaniljen i en bunke.
  4. Vispa ägg, gräddfil och vanilj i en annan skål eller kanna.
  5. Kör i en hushållsassistent (eller med stavmixer eller elvisp i en bunke) samman smör och olja tills det precis gått ihop, vispa därefter i vattnet.
  6. Fortsätt att vispa på låg effekt och blanda i de torra ingredienserna och sedan äggblandningen och vispa tills smeten är jämn.
  7. Häll hälften av smeten i varje form och grädda i ca 50 minuter i mitten av ugnen eller tills en sticka är torr när du provar.
  8. Låt kakorna svalna någon kvart innan du stjälper upp dem. Låt dem sedan svalna uppochned med formen över sig.
  9. Päronbotten
    Smörj och bröa en 20 centimeters springform och sätt ugnen på 175 grader.
  10. Vispa smöret fluffigt med socker och vanilj.
  11. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
  12. Blanda mjölk och grädde separat. Tillsätt sedan mjöl- och mjölkblandningarna i omgångar i smöret.
  13. Tillsätt päron och karamellfärg.
  14. Tag nu en ny, ren skål. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt försiktigt dessa i smeten. Tag lite äggvita i taget.
  15. Häll upp smet i formen och låt grädda i ca 30 min eller tills du provar att en sticka inte blir kladdig.
  16. Låt bottnen kallna.
  17. Fyllning 1
    Skala och kärna ur päronen. Hacka dem fint och blanda med de andra ingredienserna i en kastrull. Koka upp och koka i ett par minuter medan du rör i kastrullen. Ställ åt sidan och låt svalna.
  18. Fyllning 2
    Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna något.
  19. Vispa smöret fluffigt i hushållsassistent (eller med elvisp) och tillsätt florsockret. Vispa ordentligt och tillsätt sedan den smälta chokladen samt vaniljpulvret under vispning.
  20. Marsipanpäron
    Dela marsipanen i sex dear. Rulla varje del till en boll.
  21. Forma varje boll till ett päron och stick i en liten pinne som skaft upptill.
  22. Tryck försiktigt i en nejlika i botten på päronet.
  23. Sikta kakao över varje pärons ena sida för att skapa illusionen av mognad.
  24. Montering
    Dela päronbotten i två delar. Bred ut päronfyllningen mellan päronbottnarna och sätt ihop dem.
  25. Placera en chokladbotten på ett fat. Bred ut ca 0,25  av glasyren på den och placera sedan den fyllda päronbotten ovanpå. Bred på ca 0,25 till av glasyren och på med nästa chokladbotten.
  26. Bred resterande glasyr på och runt kakan och klicka upp resten i en sprits med stjärntyll (vill du inte dekorera tårtan brer du istället på all glasyr och så är tårtan klar här!).
  27. Spritsa ut mönster på tårtan, jag brukar bara trycka ut små stjärnor av glasyr och klicka lite hejvilt! Strö därefter på lite strössel efter tycke och smak. More is more! Jag avslutar med att placera min små pärson i marsipan på tårtan ihop med några löv.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept