Matiga svampburgare

2 h
6 burgare
Matiga svampburgare
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

Matig burgare med skogssvamp och persilja. Ät till sallad eller i salladsblad med färska groddar, picklad rödlök
och en god dipp. Du kan förvara burgarna som inte går åt i frysen.

Receptet på citrondressing till den picklade rödlöken hittar du

här

!

20 juli 2014
Visa mer
2 h
6 burgare

Du behöver

  • 250 g skogschampinjoner, hackade
  • 1 liten gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 msk kallpressad olivolja, mild
  • 2 msk tamari
  • 2 dl valnötter
  • 1 kruka persilja
  • 3 dl svarta bönor, kokta
  • 2 dl svart råris, kokt
  • 0,5 tsk havssalt
  • 1 nypa cayenne

Till servering

  • salladsblad
  • färska groddar
  • picklad rödlök, se nedan
  • chipotledipp, se nedan

Picklad rödlök

  • 2 medelstora rödlökar
  • 0,5 dl citrondressing (receptet hittar du länkat i textrutan ovan)

Chipotledipp

  • 3 dl cashewnötter, blötlagda minst 8 timmar, väl sköljda
  • 1 liten klyfta vitlök, skalad och skivad
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl pressad citron
  • 2 tsk näringsjäst
  • 1 tsk malen chipotle
  • 1 tsk havssalt

Gör så här

  1. Putsa champinjonerna, ta bort stammen och hacka hattarna grovt. Skala och finhacka
    gul lök och vitlök.
  2. Fräs svamp, gul lök och vitlök i olivolja på medelhög värme 5–8 minuter. Tillsätt tamari,
    rör om och låt svalna.
  3. Kör valnötter och persilja till ett grovt kross i matberedare. Tillsätt svampfräset, bönor och
    råris. Kör med pulsknappen så att det blandas. Skrapa ner det som fastnar på sidorna.
  4. Kyl smeten i minst en timme. Forma sedan till 6 bollar och platta ut dem till burgare.
  5. Värm ugnen till 175 grader. Lägg burgarna på en plåt med bakplåtspapper och baka av i mitten
    av ugnen 30–35 minuter. Vänd efter halva tiden.
  6. Servera i salladsblad med groddar, picklad rödlök och chipotledipp.
  7. Picklad rödlök
    Halvera löken, skala den och dela i kvartar. Skiva löken i tunna skivor med mandolin eller vass kniv. Häll över dressingen och marinera minst 30 minuter. Förvara kallt i kylen upp till fyra dagar. Marinaden som blir över går fint att använda till sallad.
  8. Chipotledipp
    Mixa allt krämigt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept