Chili med lammfärs och svarta bönor

25 min
4
Från Nyhetsmorgon

En snabbvariant på chiligryta med lammfärs, svarta bönor, getost och nachochips.

Tips! Det går även bra att använda färs av renkött eller annat vilt.

5 januari 2015
Visa mer
25 min
4

Du behöver

  • 600 g färsk svensk lammfärs
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 stjälkar blekselleri, finhackade
  • 1 röd paprika, finhackad
  • 400 g kokta svarta bönor
  • 0,5 dl passerade tomater
  • 0,5 dl chipotle sauce & marinade (från flaska)
  • ca 2 dl puré av guajillo eller New Mexican chile (blötlagda chilifrukter som mixas)
  • salt och nymald svartpeppar
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk oregano
  • olivolja

Till servering

  • 1 påse nachos
  • 100 g getost, rumstempererad
  • 4 klyftor lime
  • 4 salladslökar, tunt skivade

Gör så här

  1. Värm ugnen till 125 grader. Hetta upp en stekgryta eller rejäl stekpanna med höga kanter. Bryn lammfärs, lök, blekselleri och paprika i lite olja på stark värme. Salta och krydda generöst med svartpeppar.
  2. Tillsätt svarta bönor med sitt spad, passerade tomater, chipotlesås, chilepuré och spiskummin, låt det småkoka under lock i cirka 15 minuter. Värm nachos i ugnen under tiden chilin småkokar. Avsluta med att smula ner oregano i chilin.
  3. Servering
    Ställ grytan mitt på bordet och servera i djupa tallrikar med en bit getost på toppen tillsammans med salladslök, lime och varma nachos.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept