Chili med lammfärs och svarta bönor

Chili med lammfärs och svarta bönor

Av: Jonas Borssén

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

25 min

En snabbvariant på chiligryta med lammfärs, svarta bönor, getost och nachochips.

Tips! Det går även bra att använda färs av renkött eller annat vilt.

Ingredienser

portioner
  • 600 g färsk svensk lammfärs
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 stjälkar stjälkselleri, finhackade
  • 1 röd paprika, finhackad
  • 400 g färdigkokta svarta bönor
  • 0,5 dl passerade tomater
  • 0,5 dl chipotle sauce & marinade (från flaska)
  • ca 2 dl puré av guajillo (blötlagda chilifrukt som mixas) (eller New Mexican chile)
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk oregano
  • olivolja

Till servering

  • 1 förp nachochips
  • 100 g getost, rumstempererad
  • 4 klyftor limefrukt
  • 4 salladslökar, tunt skivade

Gör så här

  1. Värm ugnen till 125 grader. Hetta upp en stekgryta eller rejäl stekpanna med höga kanter. Bryn lammfärs, lök, blekselleri och paprika i lite olja på stark värme. Salta och krydda generöst med svartpeppar.
  2. Tillsätt svarta bönor med sitt spad, passerade tomater, chipotlesås, chilepuré och spiskummin, låt det småkoka under lock i cirka 15 minuter. Värm nachos i ugnen under tiden chilin småkokar. Avsluta med att smula ner oregano i chilin.

Servering

  1. Ställ grytan mitt på bordet och servera i djupa tallrikar med en bit getost på toppen tillsammans med salladslök, lime och varma nachos.