Mandelplockisar med vaniljkräm

Du behöver

Mandelplockisar

  • 250 g mandelmassa, rumstempererad
  • 125 g smör, rumstempererat
  • 2 stora ägg
  • 0,5 citron, skalet

Vaniljkräm

  • 5 dl mjölk 3 %
  • 8 äggulor
  • 90 g socker
  • 60 g maizena
  • 1 vaniljstång
  • 40 g smör

Gör så här

  1. Mandelplockisar
    Blanda mandelmassan med smöret till en jämn massa och blanda därefter ned ett ägg i taget. Rör med en slev eller spatel så att det inte blandas i en massa luft.
  2. Spritsa i små bakformar eller i silikonformar och baka av i 180 grader.
  3. Vaniljkräm
    Koka upp mjölk med den skrapade vaniljstången.
  4. Rör ihop strösocker, äggula och maizenan i en bunke.
  5. Slå den sjudande mjölken över äggblandningen under vispning.
  6. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under ständig omrörning med ballongvisp.
  7. När den puttrat i en minut så rör ned smöret och sila i en bred flat bunke så att den snabbt kan kylas ned i isvattenbad eller i kyl/frysskåp.

  8. När den svalnat så spritsar man på en liten klick vaniljkräm på varje botten och dekorerar med bär eller frukt efter tycke och smak.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept