Tarte tatin med mandelmassa

Tarte tatin med mandelmassa
Foto: Tv4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Tarte tatin med mandelmassa

5 ingredienser

1 h

Vill du servera dulce de leche till?

Här hittar du hur du göra den populära kolasåsen.

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 150 g strösocker
  • 150 g smör
  • 10 fasta äpplen, skalade och urkärnade
  • 100 g mandelmassa, riven
  • smördegsplatta, så det täcker äpplena

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ställ en ugnstålig stekpanna, gärna i gjutjärn, på medelvärme och smält smör och socker tills det får en gyllenbrun färg.
  3. Dela äpplena i 4 klyftor och lägg äppelklyftorna i pannan och stek dem i 10-15 minuter eller tills äpplena blir gyllene och sockret karamelliseras. Vänd hela tiden så äpplena får jämn färg.
  4. Strö över den rivna mandelmassan.
  5. Kavla ut degen på en lätt mjölad yta så att den blir lite större än stekpannan.
  6. Lyft pannan från värmen och lägg snabbt degen över äpplena och stoppa in degen runt kanterna. Gör ett litet hål i mitten så att ånga kan komma ut.
  7. Ställ pannan i ugnen och grädda i 20 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare ca 10 minuter tills degen är frasig och gyllene.
  8. Tag ut stekpannan ur ugnen och låt stå minst 20 minuter för bästa resultat. Skär loss kanterna med kniv och ställ pannan på en varm spisplatta i 20 sekunder innan den stjälps upp. Serveras omgående!