Slottsstek som på AG

Slottstek som på AG
Foto: tv4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Slottsstek som på AG

21 ingredienser

ca 2 h

Slottstek som på restaurangen AG. Gör steken på en fin bit högrev.

"Jag gillar att göra stek på lite saftigare högrev, detta är min no 1."
/Johan Jureskog

Ingredienser

portioner
  • 2 kg högrev, lagom fet
  • 3 rödlökar, i bitar
  • 3 små morötter, i bitar
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 6 ansjovisfiléer
  • 1 msk ättika
  • 3-4 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 3-4 msk rönnbärsgelé

garnityr

  • smör, att steka i
  • 1 kg kålrot
  • ljus sirap
  • ättika
  • svartpeppar, salt
  • 0,5 kg brysselkål
  • 0,5 kg små potatisar, av fast sort

Till servering

  • färsk kruspersilja
  • rönnbärsgelé
  • märg
  • ansjovisfilé

Gör så här

  1. Salta och peppra köttet ordentligt runtom, bryn i en stekgryta.
  2. Lägg lök och morötter vid sidan av steken. Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad, ansjovisfiléer, ättika och vatten tills det täcker.
  3. Låt koka upp. Sänk värmen och låt brässera under lock på svag värme cirka 1,5 timme. Vänd steken då och då. Ta upp och låt köttet vila 10-20 minuter.
  4. Sila stekskyn från grytan i en kastrull. Låt koka ihop tills ca hälften är kvar och häll i grädden och gelén. Låt såsen sjuda 5-10 minuter. Red av såsen om du vill ha den lite tjockare.
  5. Koka brysselkålen.
  6. Skala och skär kålrötter i 1,5 cm stora, slarviga kuber. Stek dem mjuka i smör och tills de fått fin färg och smaksätt dem med sirap, ättika, salt och peppar. Blanda ner kokt brysselkål sista minuten.
  7. Stek potatisen runt om i smör tills den är mjuk, smaka av med salt och peppar.
  8. Skär upp steken i tunna skivor. Servera köttet med tillbehören och eventuellt med lite bakad märg.