Hästbiff med spenat, rödvinsås och bacon

Johan Jureskog KK2023

Hästbiff med spenat, rödvinsås och bacon

14 ingredienser

Hästbiff med mustig rödvinssås och smörstekt spenat. Du kan även använda vanlig biff av nöt i detta recept.

Recept på potatispuré »

”Till alla er som inte äter häst kan jag meddela att ni förmodligenredan ätit det. ”Sämre” krogar köper upp detta lite billigare köttoch kränger iväg det som nötkött. Det är också hysch-hysch kringvad som händer våra hästar när de avlivas. I Italien och Spanien såär hästkött en del av matvardagen och anses vara väldigt delikat.Jag har jobbat med hästkött en längre tid nu och kan säga att debästa bitar som passerat mina händer, har varit helt stenhårda ochproppade med insprängt smörgult fett. Tänk en framtidakvalitetssortering!”
/Johan Jureskog

Ingredienser

portioner
  • 600 g hästbiff (eller vanlig nötbiff)

Rödvinssås

  • 2,5 dl rött vin
  • 1 rödlök, finhackad
  • 2 dl kalvfond (ej koncentrerad)
  • 150 g smör, rumstempererat
  • salt
  • peppar
  • rödvinsvinäger (efter smak)

Servering

  • 200 g spenat
  • 1 vitlök, hackad
  • 1 msk smör

Tillbehör

  • potatispuré
  • bacon, i tärningar, stekta
  • syltlök

Gör så här

  1. Skär hästbiffen i 2 cm tjocka skivor. Låt köttet ligga framme i rumstemperatur ett par timmar innan tillagning.

Rödvinssås

  1. Koka upp rödvin, rödlök och kalvfond. Reducera (koka ner) tills en femtedel av vätskan återstår. Vispa ner smöret och smaksätt med salt, peppar och rödvinsvinäger.

Spenat

  1. Smält smöret, tillsätt vitlök och låt puttra i ett par minuter. Vänd runt spenaten och smaksätt med salt och peppar.
  2. Stek på biffen i glödhet panna till 40 graders innertemperatur. Låt vila ca 5 minuter. Bränn på den igen i pannan innan servering.