Grillat oxhjärta med selleri, isterband, rödvin och spenat

Från Nyhetsmorgon

”Oxhjärta är en detalj som är otroligt mört, kompakt och i stort sett fettfritt, ett riktigt Svenssonkött. Det är dessutom nästan gratis och väldigt lätt att ta hand om.” /Johan Jureskog

11 november 2014
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g färskt hjärta

Selleripuré

  • 400 g rotselleri
  • 0,5 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 isterband

Sås

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 3 dl rödvin
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 krm färsk timjan eller rosmarin, finhackad
  • 100 g smör

Servering

  • 150 g champinjoner
  • 2 msk smör
  • 100 g spenat
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Putsa hjärtat fritt från senor och hinnor. Skiva hjärtat i centimetertjocka skivor. Låt det ligga framme ett par timmar innan tillagning. Torrgrilla hjärtat 20 sekunder på varje sida i en glödhet panna. Skiva tunt, salta och peppra väl.
  2. Sätt ugnen på 200 grader och stoppa in isterbandet i 5 minuter. Låt sedan svalna och ta ut inkråmet.
  3. Koka upp vatten i en stor kastrull, salta väl. Koka rotsellerin övermjuk. Pressa sedan ur allt vatten ur sellerin och lägg den i en ny kastrull och koka in grädden. Mixa purén slät med crème fraiche, salt och peppar och blanda med isterbandet.
  4. Koka löken i rödvinet och vinägern nästan torrt. Mata sen i smöret med en visp utan att det kokar och smaksätt med eventuellt mer vinäger, salt, peppar och örterna.
  5. Stek champinjonerna i smöret och blanda in spenaten i serveringsögonblicket. Servera med purén i botten och hjärtat skivat ovanpå. Dra rödvinssåsen och champinjonerna över.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept