Lingonkaka med kardemumma

Du behöver

  • 3 dl mjölk
  • 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver
  • 3 msk mörk sirap
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl socker (gärna råsocker)
  • 1 dl farinsocker
  • 6 dl mjöl
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk kardemumma, nymortlad
  • 3-4 dl lingon, färska eller frysta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hetta upp mjölken tills den sjuder. Dela och skrapa ur vaniljstången.
  3. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt vanilj, sirap och smör till mjölken. Rör lite så smöret smälter. Låt svalna så det inte är hett.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt.
  5. Blanda samman mjöl, kanel, bakpulver och salt.
  6. Häll ner mjölkblandningen i äggvispet. Tillsätt mjölblandningen samt kardemumman. Rör tills alla klumpar är borta.
  7. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt med lite högre kanter. Häll smeten på plåten och sprid lingon jämnt över hela.
  8. Grädda mitt i ugnen cirka 20-25 minuter. Testa att sticka ner en tandpetare i mitten och kommer den upp utan kladd är kakan klar.
  9. Ta ut och låt svalna. Skär upp och servera med lite vispad grädde som blandats med rårörda lingon.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept