Johan Hedbergs kardemummabullar

johan hedberg

Johan Hedbergs kardemummabullar

23 ingredienser

6-7 h

Riktigt saftiga och goda bullar får du med detta recept. Knepet är att använda fördeg och att arbeta bullarna riktigt ordentligt. Fyll bullarna med vanilj-, kanel- eller kardemummafyllning.

Ingredienser

portioner stycken

Fördeg

  • 20 g jäst [2 tsk]
  • 12 g strösocker [1 msk]
  • 500 g standardmjölk [5 dl]
  • 540 g vetemjöl special [9 dl]

Deg

  • hela fördegen
  • 4 g salt [0,5 tsk]
  • 12 g kardemumma, mortlad, (drygt 1 msk)
  • 400 g vetemjöl special [6,5 dl]
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 0,5 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljpulver)

Sockerlag till pensling

  • 1 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljpulver)
  • 100 g vatten [1 dl]
  • 100 g strösocker (nästan 1 dl)

Kardemummafyllning

  • 15 g kardemumma [1,5 msk]
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 75 g strösocker [0,75 dl]

Kanelfyllning

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 60 g ljust muscovadosocker [0,33 dl]
  • 5 g malen kanel [2 tsk]

Vaniljfyllning

  • 1 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljpulver)
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 75 g strösocker [0,75 dl]

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt sockret. Värm mjölken till max 37 grader. Stoppa ner lillfingret, känns det ljummet men inte hett är det perfekt. Häll mjölken över jästen och sockret och rör till det lösts upp.
  2. Tillsätt mjölet och rör tills inga klumpar återstår. Täck med plastfolie och ställ på ett varmt och mysigt ställe. Klassikern är skåpet ovanför kylen. Det tar cirka 2,5 timme för degen att bli riktigt bubblig. Är det en varm sommardag går det snabbare. Den ska ha nått dubbel storlek, vara full med små bubblor och precis på vippen att sjunka ihop igen.
  3. Häll ner hela fördegen i en hushållsassistent. Väljer man att knåda den för hand går det självklart också bra, även om det tar lite längre tid.
  4. Tillsätt salt, kardemumma, mjöl och socker. Kör på låg hastighet tills allt blandats och öka därefter till medelhastighet. Degen blir grynig och man börjar undra om det verkligen är rätt.
  5. Klicka i smöret. Dela och skrapa ur vaniljstången och tillsätt fröna.
  6. Kör på medelhastighet 5-8 minuter tills degen är slät och känns trådig.
  7. Den ska vara lite lös men ändå kunna hålla formen. Täck bunken och låt jäsa till dubbelstorlek. Det tar cirka 1-2 timmar beroende på temperaturen och vilket mjöl som används. När degen börjar bli färdigjäst, sätt ugnen på 225 grader.
  8. Gör därefter två av fyllningarna.
  9. Kardemummafyllning
  10. Mortla kardemumman och rör samman allt till en slät smet.
  11. Kanelfyllning
  12. Rör allt till en slät smet.
  13. Vaniljfyllning
  14. Dela och skrapa ur vaniljstången. Blanda vaniljfröna med övriga ingredienser till en slät smet.
  15. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två lika stora delar.
  16. Kavla ut den ena halvan till en rektangel om cirka 30 x 40 cm. Om den envisas med att dra ihop sig låter man den vila 5 minuter så att glutenet slappnar av.
  17. Bred fyllning på halva rektangeln och vik sedan över halvan utan fyllning. Skär därefter degen i cirka 20 remsor (jag använder en pizzaskärare men en degskrapa funkar utmärkt även den). Skär från den öppna sidan så håller remsorna ihop.
  18. Ta en remsa och dra ut den så den känns spänd men inte brister. Snurra den därefter mellan pekfinger och tumme i en åtta och vik slutligen in änden under. Lägg den på ett bakplåtspapper att jäsa. Upprepa med resten av remsorna. Gör likadant med andra deghalvan.
  19. Låt bullarna jäsa 30 minuter.
  20. Grädda dem mitt i ugnen cirka 10 minuter. De ska få rikligt med färg.
  21. Gör sockerlagen genom att dela och skrapa ur en vaniljstång. Lägg vaniljstång och -frön i en liten kastrull. Slå på vatten och socker. Koka upp och låt sjuda 2 minuter. Ta av från värmen.
  22. Direkt när bullarna tas ur ugnen penslas de med sockerlagen. De får då en fantastisk yta! Låt bullarna svalna på galler.