Helgrillad fläskkarré med mozzarella- och jordgubbssallad

3 h
6
Från Nyhetsmorgon

Fläskkarré marineras och grillas hel och serveras med en fräsch sallad gjord på jordgubbar, tomater och mozzarella.

30 maj 2014
Visa mer
3 h
6

Du behöver

  • 800 g fläskkarré
  • 1 kruka rosmarin
  • Lite färsk timjan
  • 0,5 ekologisk apelsin
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 dl rapsolja
  • salt och peppar
  • 200 g buffelmozzarella
  • 250 g jordgubbar
  • 200 g tomater
  • balsamvinäger

Gör så här

  1. Putsa bort hinnor och grova fettbitar från ytan av karrén. Salta rikligt och peppra en aning. Låt vila 30 minuter.
  2. Mortla eller mosa med en sked rosmarin, timjan, yttersta skalet av apelsinen och vitlöken. Blanda med rapsoljan. Lägg köttet i en fryspåse, häll på marinaden, sug ur all luft och lägg i kylen minst 2 timmar. Ta fram köttet 20 minuter innan det läggs på värmen.
  3. Använder man en kolgrill lägger man lite glöd på ena sidan och köttet på det andra. Kolla så värmen inte överstiger 200 grader. Vänd köttet en gång var tjugonde minut och låt gå tills innertemperaturen är 71 grader. Använder man vanlig ugn lägger man in den på 175 grader. Räkna med att det tar cirka 2 timmar, lite beroende på tjocklek. Låt köttet vila minst 10 minuter innan servering. Skär upp ganska tunna skivor.
  4. Riv mozzarellan i bitar och lägg på ett fat. Klyv jordgubbar och tomaterna och strö över mozzarellan. Ringla över lite balsamvinäger.
  5. Garnera gärna med harsyra, ätbara blommor eller späda rödbetsblad. Servera med färskpotatis om så önskas.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept