Eclairs med jordgubbar

2 h

Du behöver

Petit choux-deg

  • 125 g (1,25 dl) vatten
  • 125 g (1,25 dl) standardmjölk
  • 120 g smör
  • 3 g (0,5 tsk) salt
  • 140 g (2,5 dl) vetemjöl
  • 4 ägg

Dekoration

  • 500 g jordgubbar
  • florsocker

Vaniljkräm - Crème pâtissière

  • 5 dl standardmjölk
  • 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk maizena
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 äggulor

Gör så här

  1. Eclairs
    Koka upp vatten, mjölk, smör och salt i en kastrull. Rör ner mjölet. Låt degen koka ihop ett par minuter på svag värme under konstant omrörning.
  2. Låt degen svalna helt. Tillsätt 1 ägg och arbeta in det ordentligt. Upprepa med återstående ägg, ett i taget. Degen ska vara slät, glansig och nästan lite seg när den är klar.
  3. Täck bunken med plastfolie som trycks ner så den ligger på degen (för att det inte ska bli en hård yta). Låt vila 1 timme eller ställ in i kylen för användning dagen efter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Fyll en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut 1 cm breda korvar, långa som ett pekfinger, på ett bakplåtspapper. Jämna till dem med ett fuktat finger.
  6. Grädda mitt i ugnen. Sänk värmen till 180 grader efter 5 minuter. Grädda cirka 15 minuter till eller tills éclairerna fått en ljusbrun färg. Stäng av ugnen, sätt luckan på glänt och låt dem vila
    5 minuter.
  7. Ta ut ur ugnen och stick ett litet hål på toppen av éclairerna så de kan tryckutjämna utan att falla ihop. Då blir de av med invändig ånga och får en bättre konsistens. Jag använder en köttermometer, som ger lagom stort hål.
  8. Vaniljkräm
    Häll mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ut fröna och lägg ner stång och frön i mjölken. Koka upp och ta av från spisen.
  9. Rör samman socker, maizena och mjöl i en skål. Tillsätt äggulorna och rör tills smeten är klumpfri.
  10. Ta upp vaniljstången ur mjölken och häll mjölken i en fin stråle ner i äggblandningen samtidigt som du vispar. Häll tillbaka allt – helst genom en finmaskig sil – i kastrullen.
  11. Hetta upp på medelvärme under konstant omrörning. Rör ända ner i bottnen. När
    smeten tjocknat ordentligt, ta av från värmen, täck med plastfolie och ställ kallt. Vispa upp den före användning. Klarar sig 3 dagar i kylen.
  12. Servering
    Dela eclairsen och spritsa på vaniljkräm. Toppa med skivade jordgubbar och lägg på locket. Pudra över florsocker precis innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept